2024-01-05
「Thai Simple Kitchen 泰简单」位于铜锣湾总统戏院顶楼,地点非常方便。餐厅的装潢充满泰国风情,室内设有落地玻璃,可以一览闹市的景色,另外亦设有户外露天座位,晚市好有气氛好chill,好适合打卡呢!餐厅主打传统泰菜,主理厨师及侍应都系地道泰国人,真系好似去左泰国咁😍椰汁鸡汤 (细) $75椰汁鸡汤加入大量椰奶,味道可辣可不辣,南姜芳香,香茅和柠檬叶清新,椰奶带微甜,浓郁开胃,好有层次感👍汤料仲有嫰滑嘅鸡肉,好下饭呢😊烧猪颈肉 $96猪颈肉🐖口感软滑爽弹,加入酱汁蜜糖慢烧更惹味焦香,蘸埋店家自家制泰式酸辣酱,非常香口。马拉盏炒椰菜苗 $125食泰菜点都要叫碟菜中和一下,马拉盏味道香浓同带微辣,椰菜苗够嫩🥬口感带爽脆,镬气十足!蟹肉炒饭 $128饭粒炒到粒粒通透干身,夹杂镬气和油香,底部还有焦香和蛋香,非常惹味,份量好够喔,够晒我家米饭班主食🤣相思飘香 $45呢杯饮品即系红豆加椰奶🤪饮落口感清爽滑顺,唔会好甜☺️Bubble Orange/Buck's Fizz $56晚上有得order cocktail,咁好气氛我就叫番杯饮下😊呢杯由大约两份香槟及一份橙汁混和而制成,橙味突
椰汁鸡汤 (细) $75
烧猪颈肉 $96
马拉盏炒椰菜苗 $125
蟹肉炒饭 $128
相思飘香 $45
呢杯饮品即系红豆加椰奶🤪饮落口感清爽滑顺,唔会好甜☺️
Bubble Orange/Buck's Fizz $56
晚上有得order cocktail,咁好气氛我就叫番杯饮下😊呢杯由大约两份香槟及一份橙汁混和而制成,橙味突出🍊整体好易入口😊