2020-10-16
我其中一位最好嘅朋友就嚟要出国进修,呢晚就同佢饯行,我专登拣咗一间🥦素菜馆同佢食,因为佢近年开始茹素。我上网揾完一轮,拣咗位于铜锣湾登龙街嘅「素.喜.馆 」。由于订咗位,店员秒速安排我哋入座。餐厅主要由一位男店员负责楼面,佢超好人同超有礼貌😊,大大提升整个用餐体验。餐厅嘅餐牌好简单,就系得一个每位$275(免加一服务费)嘅晚市套餐🍽,全部项目已经Set好哂,由前菜到甜品都有,好丰盛。咁嘅设定好似食日式料理厨师发办👨🏼🍳,但呢度系素菜版。先嚟前菜小食四款嘅第一款:酸辣四季豆。佢真系好适合作为全餐第一样放入口嘅菜式🈴。因为酸辣味好出,好开胃,但又唔会难接受。之后就一次过上埋另外三款3️⃣前菜小食。桂花蜜渍小蕃茄🍅,两粒去皮蕃茄仔好甜啊,好好食,完全唔酸,不过桂花香就唔算太突出。蛋黄酱拌橄榄脆饼🥨,四款小食之中佢最好食,兼最养眼。脆饼上面有蛋黄酱沙律蛋连青瓜粒,再上面就应该系南瓜蓉加橄榄。成个组合无论味道定层次口感都好丰富!焗酿燕麦鲜冬菇🍄,冬菇焗到微微㶶边好正,酿燕麦就呈金黄色,造型同煎酿鱼肉三宝好似,个人认为仲好食啲添,因为无咗鱼肉嘅腥味。烤焗红菜头柚子沙律🥗,沙律个摆盘几靓,有啲似艺术品
由于订咗位,店员秒速安排我哋入座。餐厅主要由一位男店员负责 楼面,佢超好人同超有礼貌😊,大大提升整个用餐体验。
餐厅嘅餐牌好简单,就系得一个每位$275(免加一服务费)嘅晚市套餐🍽,全部项目已经Set好哂,由前菜到 甜品都有,好丰盛。咁嘅设定好似食日式料理厨师发办👨🏼🍳,但呢度系素菜版。
之后就一次过上埋另外三款3️⃣前菜小食。
跟汤嘅餐包几有诚意,大块面包好松软🍞,饼干条就好脆。
点知惊喜陆续有来,咬开之后发现薯球入面有好香嘅黑松露同拉丝浓郁芝士🧀,同薯仔层好夹,好美味。
养生黑豆茶🍵,茶就系全晚最失色的,因为好淡,冲紧都仲系唔够味,水咁嘅色,后尾好奇打开发现应该关黑豆落得唔够多事🙈。不过整体对晚餐都唔大影响嘅,有少少美中不足而已。题外话,餐厅晚市做指定晚餐,午市就有各种多国菜嘅套餐选择。
环境方面,餐厅简洁整齐,红色同绿色嘅墙身令人好舒服💚。
总括嚟讲,素喜馆系一间唔错嘅素菜馆,每道菜色均系色香味俱全😋,就连我呢只食肉兽都非常满意。我知道餐厅每个月都会转餐牌,有机会想再帮衬试吓。其实素菜都真系可以好好食,而且感觉仲健康啲添,又为环保减炭出一分力♻️。