2021-08-04
西餐锯扒就食得多,韩式扒房就真系好少机会有得试。见终于有间开咗系湾仔,作为食肉兽当然第一时间要去试。呢间香港首间韩式扒房叫MAEK JEOK貊炙,除咗有美国USDA Prime牛肉和和牛外,更加有自家熟成牛,以韩式炙烧方法炮制。先上嘅有5小碟韩式前菜,当中嘅泡菜同芽菜可以无限refill。我哋叫咗2份Steak Omakase,另外再加咗份和牛三角同2杯梳打(荔枝同提子)。先讲Steak Omakase,包咗4款肉、大葱沙律、白切肉、韩式蒸蛋、生菜包、主食同甜品。以呢个价钱黎讲($380@),可以话系非常抵食。。蒸蛋热辣辣上枱,比起平时食开嘅日式蒸蛋,质地会实身一d,蛋味更加香浓。白切肉其实类似猪腩肉,已经事先煮熟配埋泡菜用紫苏叶包住,微微带辣,口感丰富。4款肉分别系是日熟成牛肉、熟成酱油牛肋骨、和牛羽下肉同韩国五花肉。重点当然系22-28日嘅熟成牛肉,铺头自设熟成柜,牛肉熟成后能够锁住牛味同埋肉汁。今日食到嘅系熟成咗25日嘅西冷,虽然系用韩烧嘅方法去整,但肉质似食紧西餐锯扒,因为熟成过,比起鲜肉肉嘅表面烧完会有焦化嘅效果,令肉嘅外边变得脆身,而入面稔得黎因为锁住咗肉汁,食落非常jui
重点当然系22-28日嘅熟成牛肉,铺头自设熟成柜,牛肉熟成后能够锁住牛味同埋肉汁。今日食到嘅系熟成咗25日嘅西冷,虽然系用韩烧嘅方法去整,但肉质似食紧西餐锯扒,因为熟成过,比起鲜肉肉嘅表面烧完会有焦化嘅效果,令肉嘅外边变得脆身,而入面稔得黎因为锁住咗肉汁,食落非常juicy,仲带有微微嘅芝士香味。
酱油牛肋骨够入味,酱汁带甜,肉质偏向爽身。
至于羽下肉油脂分布较平均,食落比较软嫩。
4款肉入面唯一嘅猪肉-五花肉,加埋生菜同自家制嘅包饭酱一齐食就最岩,除左可以消除油腻感,仲可以增加口感层次。
主食方面有数款可以拣,我哋就拣咗大酱汤配饭。大酱汤嘅配料丰富,有蚬、牛肉、豆腐等,味道香浓唔会死咸。
另外加嘅和牛三角($280),淡粉色嘅牛肉中夹杂住好似雪花咁嘅丰厚脂肪,入口油花四散,充满油香。
烧肉酱汁方面有3款,分别系洋葱酱汁、盐同wasabi,可以根据个人喜好配搭。
食饱饱最后当然唔少得甜品,系牛奶味软雪糕,奶味香浓。
同场加映送餐机械猫,仲会发出喵~叫声,非常cute。