2016-01-29
虽然庆祝结婚周年,但并未揾啲大店庆祝,只喺就脚少少嚟到荃新天地嘅小店Bien Bistro,喺朋友嘅推介,话值得一试。虽然荃新天地嚟过唔少次,不过,原来Bien瑟缩楼上一角,兜咗个大圈卒之揾到,其实,如果晌沙咀道𠮶边入就好易揾到。店子查实一啲都唔细,有小圆枱,有卡座,楼底极高,空间感足,木系衬黑,配上暖和嘅灯光,型格中有股活力。而且,所有店员都喺后生仔女,服务勤快。嚟之前都无乜睇过啲食评,都喺随心所选,亦问问店长有咩推介。散点餐牌一纸过,包括汤品、头盘、主菜、三文治、薄饼、墨西哥卷、甜点。如果想悭少少钱,晚市套餐就应该喺较多人之选。包餐汤或沙律、主菜、啡茶,收费在于所选嘅主菜($148-$168)。虽然套餐无甜品,但可以+$28任选甜品一客,非常划算!饮品餐牌备有另一张,啲饮品有唔少特色嘢,平常小弟就拣鲜奶咖啡,今回贪新鲜试吓抹茶梳乎厘系列。此外,冬天佢哋又有多款热饮系列,应该几啱老婆饮,所以,佢都试咗杯特色热饮。面包条先上一客餐前面包条,撕开有点烟韧,但入口却喺软绵。伴上嘅薯蓉千岛沙律酱都几好食。西班牙特色头盘 $80个拼盘有吉列炸蚝、脆饼伴烟鸭肝酱、烤蘑菇沙律及西班牙冻汤。睇份量,
先上一客餐前面包条,撕开有点烟韧,但入口却喺软绵。伴上嘅薯蓉千岛沙律酱都几好食。 西班牙特色头盘 $80
个拼盘有吉列炸蚝、脆饼伴烟鸭肝酱、烤蘑菇沙律及西班牙冻汤。睇份量,就属于两人嘅份量。 趁热辣就梗喺食炸蚝先啦,啲蚝几有蚝味,个脆浆又唔厚,好甘香; 薄薄嘅脆饼搽上鸭肝酱,香腻滋味,载鸭肝酱嘅蕃茄当然亦都食得唔好嘥啦; 配菜唔喺就咁得啲沙律菜,仲有埋烤蘑菇,真喺诚意位; 至于个冻汤都OK㖞,唔会好酸,入口凉爽开胃。 东方辣椒大虾扁意粉 $128
以意大利嘅香蒜榄油意粉(Aglio Olio)为基础,加入泰式香料「罗勒」,令整碟扁意粉唔单止蒜香及辣劲,仲有香草幽香,加上大虾都几爽,意粉有咬口,粉内混咗啲菇菌,令整道意粉变得更丰富。
店家不时有啲是日推介菜式,依个约克郡布甸就喺今日嘅新品,暂时喺试食价。估唔到个约克郡布甸咁大个,伴上匈牙利烩猪柳,淋少少黑醋,作为咸食,得确几有新意、心思,而约克郡布甸焗得松软,质感有少少似面包布甸,几有蛋香,蕃茄汁底又酸香鲜活,唯一挑剔喺啲猪柳一般,唔算好滑。
雪白嘅蛋白酥饼,淋上黄色嘅芒果浆及红色嘅士多啤梨浆,好抢眼,加埋粒龙珠果同杂莓做装饰,又揾啲饼碎衬一衬,卖相真喺攞硬高分。切开先发觉原来中间位仲唧咗啲忌廉,而个蛋白酥饼十分脆口松化,不过,就非常甜,非常「漏」,连一向食得几甜吓嘅小弟,都觉得佢真喺颇甜,所以,建设3-4个人共享好啲。 焦糖布丁抹茶 $36
好期待杯嘢会喺点,原来,焦糖布甸真喺做咗粒焦糖布丁放晌啲梳乎厘(蛋白)之上,我就让粒布丁溶返入杯抹茶度,不过,其实饮落又唔喺好有焦糖味,但件梳乎厘入口好似棉花糖咁绵柔,而杯鲜奶抹茶亦做得不俗,抹茶味都几甘香,口感亦颇滑溜。 枫叶核桃煎茶 $48
依一系列嘅秋冬特饮,喺由德国引入富欧陆风情嘅饮品,仲喺得奖作品添。煎茶以成壶上,饮完可以再要求店员添加热水,大致可以饮多一至两转。 茶色为透明浅啡色,入口带微微嘅枫糖味,又似有一阵阵核桃香,感觉蛮不错。不过,最特别喺店家会随茶送上特色糖粒:柠檬、焦糖、车厘子、云呢嗱,可以试完一款再试另一款,混和之后喺点?等你试过就知! 店家嘅菜式似乎喺集各国之大成,但好多睇落都相当有特色,就连饮品都别出心裁搞啲「花臣」,再者,服务又唔错,值得再嚟帮衬。