2021-12-27
位于尖沙咀嘅桥本‧串烧,店面非常抢眼😍以鸟居为设计⛩好似将日本神社鸟居带到香港一样🎌绝对系靓靓打卡点📸桥本‧串烧好似去咗日式居酒屋一样🏮餐厅除咗住主打即点即烧串烧之外🍢亦都将鲜鱼、一夜干、A5 宫崎和牛、帆立贝等日本食材融入唔同菜式🤩为食客带来特别嘅日本菜体验😍餐厅使用多款由日本直送原材料🇯🇵串烧种类有好多选择😍净系鸡肉已经有超过10款🤩好似鸡心、鸡肝、鸡皮等等,选用日本萨摩赤鸡及岩手县鸡肉🐔而牛肉、豚肉都有几十款🐮🐷重有海鲜同蔬菜添😍今次我就试咗以下串烧:🐔大葱鸡腿肉⬜️田乐豆腐🐮厚牛舌🐟活鳗🍗鸡腿肉(明太子酱)🐷豚肉露荀卷🐷鸡皮🐔鸡胸软骨🐔鸡心喉🐔鸡尾🐔鸡肾🐔鸡翼🐷五花腩(梅酱)田乐豆腐好特别,个酱有啲似甜酱,豆腐炸过好脆😛而我最钟意一定系厚牛舌,牛味浓郁,好有口感同爽口👍🏻另外重叫咗个小食,唐扬小池鱼🐟外型似多春鱼,但同多春鱼唔同,可以成条食而且外层炸过好脆口,送酒一流🍺餐厅亦有多款日本酒及清酒供应🍶所以同朋友一边食串烧、佐酒小食,一边饮下酒倾偈🍻够晒chill🥳
今次我就试咗以下串烧:
🐔大葱鸡腿肉
⬜️田乐豆腐
🐮厚牛舌
🐟活鳗
🍗鸡腿肉(明太子酱)
🐷豚肉露荀卷
🐷鸡皮
🐔鸡胸软骨
🐔鸡心喉
🐔鸡尾
🐔鸡肾
🐔鸡翼
🐷五花腩(梅酱)