2014-03-18
萝拔仔虽然周六都要回公司加班,但早上我俩都要把握时间出去揾好野食!萝拔仔推介萝拔妹食呢间近期人气超高既博多一幸舍!周六十二点来到居然唔使排队,而且店内还剩好几个位置,令萝拔妹觉得这里的拉面真的会好味吗 ;0一如以往,萝拔妹总喜欢叫最普通的拉面选择 – 博多猪骨浓厚拉面,要超硬面再加上溏心蛋!拉面大概五分钟就来到,碗好像比其他拉面店小呢!先试一口汤,唔!点解会甘好味!浓浓既猪骨味不特止,唔会过咸,齿颊留香!另外仲系萝拔妹最中意既幼面,超硬面水准非常高,口感十足,不黏牙又挂汤,面底都好够大。略嫌叉烧分量比较少,萝拔妹叫的这款拉面只有薄薄一块瘦叉烧,虽然嫩滑但要加钱先有三块!桌上的拉面酱油说是以多种海鲜调配,但萝拔妹觉得过咸了,只加上一个刻度都盖过猪骨汤的香味 萝拔妹最期待既溏心蛋反而有点失色,蛋黄超大,但太实心了,糖心度不足,唯蛋黄香也能搭够吧。萝拔妹系第一次食拉面饮左甘多汤!好肥但暂时系我系香港食过最满意既一碗拉面 食完唔够两分钟拉面面已经结左一层皮!!!!!!!!!!!!!!!!!!!另外萝拔仔叫黎share既炸鸡都非常好味!外皮超脆,里面juicy嫩滑,点少少盐更加香!交比萝拔仔讲
萝拔仔推介萝拔妹食呢间近期人气超高既博多一幸舍!周六十二点来到居然唔使排队,而且店内还剩好几个位置,令萝拔妹觉得这里的拉面真的会好味吗 ;0 一如以往,萝拔妹总喜欢叫最普通的拉面选择 – 博多猪骨浓厚拉面,要超硬面再加上溏心蛋! 拉面大概五分钟就来到,碗好像比其他拉面店小呢!先试一口汤,唔!点解会甘好味!浓浓既猪骨味不特止,唔会过咸,齿颊留香!另外仲系萝拔妹最中意既幼面,超硬面水准非常高,口感十足,不黏牙又挂汤,面底都好够大。略嫌叉烧分量比较少,萝拔妹叫的这款拉面只有薄薄一块瘦叉烧,虽然嫩滑但要加钱先有三块! 桌上的拉面酱油说是以多种海鲜调配,但萝拔妹觉得过咸了,只加上一个刻度都盖过猪骨汤的香味 萝拔妹最期待既溏心蛋反而有点失色,蛋黄超大,但太实心了,糖心度不足,唯蛋黄香也能搭够吧。 萝拔妹系第一次食拉面饮左甘多汤!好肥但暂时系我系香港食过最满意既一碗拉面 食完唔够两分钟拉面面已经结左一层皮!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 另外萝拔仔叫黎share既 炸鸡都非常好味!外皮超脆,里面juicy嫩滑,点少少盐更加香! 交比萝拔仔讲下佢叫既拉面先
萝拔仔一向都对黑蒜情有独钟, 钟意佢既香味同微咸既味道, 而呢一碗黑拉面就成功地俘虏左萝拔仔喇! 个汤底黑嘛嘛够晒香浓, 又唔会冚晒啲猪骨味非常之唔错呀! 对萝拔仔黎讲拉面要普通既硬度就刚刚好, 食到尾个阵都未系好淋, 挂汤程度都唔错!
配料方面都系叉烧, 不过呢, 比起萝拔妹个碗就阔卓啲, 有三块, 不过太瘦喇, 萝拔仔都系钟意块叉烧有小小肥同埋厚度, 咁口感同味道都会更加香嫩呢! 另外, 呢碗面有大量既芽菜托起晒个面底, 应该系比较大碗的XD 芽菜都颇为清爽, 亦都可以增加面既口感, 无咁单调
香港地, 呢到已经赢过唔少同样声称系过江龙既拉面铺喇!