2018-07-17 117 浏览
泰国菜一向系我嘅最爱,朋友经常推介呢间Lemongrass,趁今日黎开奥海城睇戏,就一于黎试下啦。无骨酸辣凤爪 :对于我来讲,凤爪系泰国菜里面唔可以缺少嘅小食之一,呢度嘅酸辣凤爪,入口酸酸地,非常醒胃,辣度亦都刚刚好,仲要系无骨添,咁就唔驶吐骨啦,好方便。冬荫公:食泰国嘢又点少得饮冬荫公汤呢,冬荫公其实系泰式酸辣汤,材料有南姜、酸子、香茅、青葱、酸柠檬、辣椒、鱼露等等,呢度嘅冬荫公有分大同细两个size 拣,我见大嘅价钱超值咁多,就梗系拣大架啦。卖相呈橙红色嘅泰式酸辣汤,上菜时热辣辣,香料十足,有菇、蕃茄同虾等等,入口又酸又辣,好开胃。鲜菠萝海鲜炒饭:原个菠萝上嘅海鲜炒饭,加埋面头嘅大虾,只系卖相已经非常吸引,真系令人忍唔住「相机食先」。炒饭配料都几多,炒得够干身之余仲好香,份量对于两个人黎讲仲系刚刚好,唔错。埋单每人唔洗$200,食到饱饱又可以舒舒服服咁坐个几钟,都算唔错啦。

无骨酸辣凤爪 :

冬荫公: