2024-08-21
由澳门搭船返港,以前就会食澳门茶餐厅,宜家冇咗啦,行多几步见到“锦丽”越南餐厅,唔错,肚饿医肚至啱。点咗个推荐嘅"火车头粉",贪佢够大堆头,有5款配料: 佢哋系牛筋,牛丸,牛腩,扎肉,谷饲肉眼,汤头清甜滋润,牛丸够弹牙,牛筋够筋道,样样都好perfect,可以拣粉食,拣咗金边粉;锦丽生牛肉粉被Wall Street Journal誉为胡志明市最好吃牛肉粉,又点可以唔试呢?呢个就拣咗河粉,带点粉红色的牛肉系好吸引,但都系焯熟少少先食,啲汤底真好鲜甜,饮多几啖先。由于嗌嘅系套餐,可以加小食,每份27蚊,嗌得多又减啲,最多嗌3样,本来嗌3样要81蚊,由于嗌得多减得多,因此最后3样只要62蚊,劲抵👍🏽以下就系我哋点嘅小食,有“紫薯春卷”,“家乡鱼饼”,“椰青·斑斓椰汁糕”,“金丝网虾春卷”,“越式葱油鸡翼”和“越式蔗虾”,紫薯春卷第一次食,有惊喜,超好食,斑兰椰汁糕好靓,一白一绿两个心型;加32蚊嘅新鲜椰青好饮解渴,有提供小匙羹挖椰肉,饮得开心食得开心。