2023-08-06 91 浏览
最近铜锣湾开咗间新餐厅,主打泰式火锅。呢度嘅泰式火锅好特别,可以一路打边炉一路烤肉,啱晒一次过想食两样嘢嘅朋友仔!一开头仲叫咗两款前菜:⭐️炸虾片配冬阴蛋黄酱炸虾片劲大碟非常之香脆,忍唔住一啖有一啖咁食,仲配上冬阴功味嘅蛋黄酱,呢个将我从来都未试过,食落都几过瘾。⭐️小火山三味刺身一口杯盛合三味嘅刺身系包括左三文鱼、甜被同埋生蚝。三款都非常之新鲜,而且调味都唔错,酸酸美味,咁系一个好好嘅开胃菜!当然唔少得呢度嘅重点就系泰国火锅,呢度非常之好系鸳鸯嘅汤底分别系:⭐️香茅椰汁鸡汤⭐️小火山牛骨船汤呢两个汤底味道好浓郁,一啲都唔马虎。特别喜爱香茅椰汁鸡汤,质感都好浓稠非常之正!⭐️小山火经典泰猪锅拼盘喺肉类方面,我哋就有叫到小山火经典泰猪锅拼盘。拼盘嘅肉类超级丰富,包罗万有,仲有介绍肉类嘅分别佢哋油脂味都好香,烤落去超级好食,而且佢配有好多唔同嘅酱汁非常惹味!另外仲加咗泰式猪梅花肉片,加埋蛋汁去烤,令到个肉汁更加或食落更加香口。⭐️金边粉有船汤又点少得金边粉,呢度嘅金边粉口感几唔错好好食。落系个火锅度即渌下新鲜滚热辣😌最尾当然一定要食埋个甜品啦,就系个芒果糯米饭。呢个都非常之有惊喜㖞,佢有原味嘅糯米饭同

一开头仲叫咗两款前菜:
⭐️炸虾片配冬阴蛋黄酱

⭐️小火山三味刺身一口杯盛合

⭐️香茅椰汁鸡汤
⭐️小火山牛骨船汤

⭐️小山火经典泰猪锅拼盘

⭐️金边粉

最尾当然一定要食埋个甜品啦,就系个芒果糯米饭。呢个都非常之有惊喜㖞,佢有原味嘅糯米饭同埋蝶豆花糯米饭选择,饭嘅热到好够椰子味好香,再加上鲜甜嘅芒果简直系完美😎

嘢饮方面,呢度选择都好多,我叫咗一个赖盖泰式奶茶同埋菠萝冰酒,两杯都几出色唔错。我觉得个菠萝冰酒饮落都好清爽,几推介!