近期花胶鸡等滋补养生菜式大行其道,市面上瞬间多咗好多呢类餐厅,呢日午餐时间就行咗去太子荔枝角道新开嘅「痴胶鸡Crazy Chicken」试下。餐厅名够哂出位🤣,不过有啲唔好意思讲出口。餐厅位置来说,我认为唔算好旺,但竟然要排队先入得!可能座位唔多,加上新开嘅关系啦🤔。好彩我哋都系等咗大约十分钟就入得,卡位相对好坐啲,圆枱就迫啲。餐厅当然就系主打招牌痴鸡浓汤米线,另外亦有鱼汤米线,可转麻辣、酸辣或者蕃茄汤。𩠌料除咗🐓鸡鸡以外,仲有吉列猪扒、牛𦟌同胡椒猪肚等。价钱由$32-$68不等,大部分都系$4x以下,系招牌菜就贵啲。主食以外,餐厅亦有提供唔少小食,样样都好抵咁啵,就算细份都无所谓啦😜。由于太多人帮衬(包括外卖订单),食物准备时间都稍长,可能有成15-20分钟...。店员亦显得有点手忙脚乱🙈。我同同事叫咗两碗米线,再加两份小食。A2招牌痴花胶鸡浓汤薯粉($68),呢个招牌菜造型有点诚意,因为有个一人打边炉火锅热住(劲肤浅😂)。不过古怪嘅事就发生,就系汤明明热住都唔太热...,其实食完个火都未识😅。花胶鸡汤入面嘅料都有唔少,顾名思义,有花胶同鸡件🐔。鸡肉唔算嫩滑,不过有大啖肉嘅。至于个汤
招牌痴花胶鸡浓汤薯粉
招牌痴花胶鸡浓汤
花胶鸡汤入面嘅料都有唔少,顾名思义,有花胶同鸡件🐔。鸡肉唔算嫩滑,不过有大啖肉嘅。至于个汤底亦唔算太浓,印象中有少少奶香味,味道都正常。
薯粉
面食方面,有得拣米线、米粉、上海面或者薯粉。我哋拣咗后者,但呢到嘅薯粉同平日食开嘅唔同,无论造型、粗幼同质感(唔烟韧)都唔似薯粉,似檬粉同水晶粉嘅混合体多啲?由于个汤唔够热,所以落任何粉都会唔好食😥。
吉列猪扒蕃茄汤米线
B4吉列猪扒蕃茄汤米线($34),本身对🍅蕃茄汤都有啲期望,可惜呢个劲唔掂!佢有蕃茄嘅橙红色,亦有唔少茄肉同腐皮,但奈可个汤淡过水...,好似无落盐咁。至于吉列猪扒🐷,就系分开上的,咁样会避免浸淋咗个炸皮。猪扒都算唔错,份量多,但干咗少少,有沙律酱点嘅话就会好啲。
金砖豆腐
F1金砖豆腐($28),呢个小食系预期中嘅好食😋,因为炸豆腐粒好难会整得难食。一口豆腐一啖食哂啱啱好,外面好脆、呈金黄色,有七味粉嘅香味;里面就好滑。
椒盐粟米
F5椒盐粟米($28),实物同图片一样吸引🤤,而且呢味小食仲要又特别,又好食。椒盐味斋闻已经好香,食落咸咸甜甜的,劲惹味,而且同粟米🌽好夹,毫无违和感。粟米大约以三、四行为一嚿,食落亦好方便,推介啊👍。
罗汉果菊花茶
餐厅比较特别嘅地方系会为我哋送上饮品,本身已经系深色啲嘅热茶而已🍵,点知系罗汉果菊花茶,味道仲要唔错,甘甘甜甜!一杯小小嘅饮品已经足够令客人多咗份满足感😊。后尾先发现原来我哋个位楼上挂咗块黑板,上面好鬼可爱😍,以动漫公仔形式介绍有乜好食。
总括嚟讲,我认为呢到嘅小食比起主食出色,豆腐同粟米都真心正!面食类就普通啦,有机会可以试下其他口味,反正定价唔贵嘛✌🏻。但希望餐厅亦可以再研究改良下个招牌汤底啦,毕竟咁先可以令班客人回头嘛。不过留意番有机会都要排队,而且上菜需时,如果唔赶时间就可以Try Try。
2020-04-07
金砖豆腐