2021-11-04
喺旺角行街行到好攰,去咗油麻地揾嘢食,见到有间红伶饭店好似有啲人排下队,门面挂咗几只烧鹅,应该系大排档同潮州卤水店,好似唔错就入咗去,见佢铺面细细原来仲有楼上𠮶层㗎,坐左冇几耐都差唔多坐满晒,呢间野咁多人食嘅咩?天气转眼冷,见到佢有张羊腩煲打边炉推介。哇!冬天最啱食呢样!但系得两条友,所以就叫咗个细嘅羊腩煲再加一个煎蚝饼虽然系细份的羊腩煲,但份量也不少,大块的羊腩有8、9块,食落有羊肉味但一点都唔膻,有点像羊味的牛腩,炆到好淋,好易咬开。成个煲的精华系枝竹,刚刚开始炆唔够味,要等多一阵,等枝竹吸收晒所有羊腩味,就正啦,𩠌饭一流。另外有少少马蹄,咁就唔怕太燥热!蚝饼好大块,炸到外香脆内软滑,用筷子一夹就散开,见到入面有好多蚝仔,粒粒都好肥美,食落鲜甜唔觉腥,入口即融咁。不过两个人食好似多了少少,应该拉埋班朋友下次再食,我见隔离枱好多人都点了韭菜猪红,唔通系名菜?揾到我心心思想下次试吓