2012-08-30 619 浏览
今期有食神喇,无啦啦抽奖中咗盒Goossens Chocolatier精选比利时朱古力礼盒(9粒装),包装几得体,以一粒$22计,成盒嘢值成二百蚊架,一于拎番去跟同事分享吓!本身对依间品牌唔喺好熟悉,上网睇番先知喺比利时安特卫普一个品牌,原来都有近成60年历史,晌比利时都几家喻户晓,真系失觉晒!从官方网站得知,店家所售卖嘅朱古力分为8大类,我见有食家都写过,就无谓晌度重复再叙。礼盒中9粒朱古力,小弟试咗当中4粒,尽管讲吓个人食后感。TNT Blue (Ganache filling类)右上角蓝色花纹𠮶粒就喺喇,因为花纹图案几特别,第一粒就拣咗佢。外层系甘苦嘅黑朱古力,包住柔滑带点柠檬酸香嘅朱古力,味道几得意。Heart Dark (Cream filling类)盒里正中间𠮶粒,心形已经带有甜蜜之意,外层做得好圆滑。睇色泽就知,同样用咗黑朱古力做外层,中间系朱古力啡咖味嘅忌廉,内里仲有少少生果蓉,都几特别。Ginger (Ganache filling类)就喺Heart Dark右边,「金漆」印有店家名字。同TNT Blue好相似,因为都系同一类别,只系依粒主打用咗姜味,始终黑朱古力味几
礼盒包装几得体

从官方网站得知,店家所售卖嘅朱古力分为8大类
精选比利时朱古力礼盒(9粒装)
TNT Blue (Ganache filling类)

Heart Dark (Cream filling类)

Ginger (Ganache filling类)
就喺Heart Dark右边,「金漆」印有店家名字。同TNT Blue好相似,因为都系同一类别,只系依粒主打用咗姜味,始终黑朱古力味几重,所以姜味比较隐约,都算喺唔错嘅。

Brabo (Ganache filling类)
最后试到嘅一粒,晌左下角有个「人仔」𠮶粒。牛奶朱古力搭黑朱古力,感觉喺大路啲嘅款式,但质感保持住柔滑。

其实,仲有Caramel filling、Truffle filling、Liquor依三类颇有兴趣,未知几时再有机会再试,但至少对依个品牌嘅手做朱古力印象唔错!
外卖自取
其他