2016-04-16 1244 浏览
前一阵子去了台湾断食,回来约了朋友一齐食饭,分享下今次的得著!去了三次,有时觉得无香港同学好似有点孤独,但经过今次,我会觉得有啲野唔需要太强求,不论人生或者其他事情上。今次拣左荃湾区,因为我同T学妹都是住新界西,就算食夜左都好快返到屋企。先嚟一个并盘,每样份量都不太多,正适合我们这些爱试新野,但又心多多的朋友。有炒磨菇,炸蚝,饼干片 及鹅肝蕃茄除左蚝我是不吃,其他都做得不错,但我觉得摆盘上系比较差!可能系我参透唔到啫!叫左杯特饮绿野仙踪,系用呢排好兴的灯泡玻璃樽装住,再用玻璃杯装著冰块,确保入面的饮品不会随著冰块溶化而愈来愈淡,味道类似蜂蜜绿茶,但又有少少玫瑰花香,不算太甜,感觉都几有春天气息...因为见到隔离枱嘅All Day Breakfast 好大份又靓,所以我又学人叫早餐,不过我点的是早餐卷,其实系将ADB 的食材全部卷入薄皮里面,心想朝早赶时间都几好!可以边行边食!切开左会见到入面有蛋,早餐肠,烟肉等All Day Breakfast 必备之食材,白色的面包几软熟唔会硬硬的,食落有啲似土耳其嘅卡巴,旁边仲有薯饼,所以都几饱肚下。另外仲点左亚洲什锦炒饭,个人觉得口味比较重,除左
去了三次,有时觉得无香港同学好似有点孤独,

有炒磨菇,炸蚝,饼干片 及鹅肝蕃茄
并盘
绿野仙踪
心想朝早赶时间都几好!可以边行边食!
早餐卷
另外仲点左亚洲什锦炒饭,个人觉得口味比较重,
除左呢样,个人几钟意个炒饭底加左好多鹰咀豆同葡萄干一齐炒,
整体饭身唔会太油腻,只系咸左少少。
亚洲什锦炒饭
叫多左杯抹茶焦糖梳乎厘(热饮),一直以为梳乎厘/Cream只可冻饮,
见佢可以热饮就试下,个卖相真系好打耳。好似有旧云喺抹茶上面飘浮著。
其实梳乎厘系用蛋白加糖打成,都已经打至八成企身成晒型,所以遇热也没有溶化,
至于抹茶奶味比较重,回甘有但不是很重那种吧。
抹茶焦糖梳乎厘(热饮)
最后仲食左甜品蛋白脆饼
蛋白层比较硬身,我们要分也有点吃力,而且偏甜漏,吃了一半就放弃了。
蛋白脆饼
整体来说,最突出及惊喜该是早餐系列,其他只属于不过不失而已。
并盘
绿野仙踪
亚洲什锦炒饭
抹茶焦糖梳乎厘(热饮)