2024-11-29 156 浏览
好想去日本旅行,特别挂住日本嘅串烧同居酒屋。今日同朋友嚟到尖沙咀厚福街呢间食日式烧鸟嘅串烧店。呢度嘅吧台可以睇住师傅即席烹调串烧,好有日式风味。呢度嘅鸡串烧用嘅鸡系来自日本嘅自家农场,冇激素,达到刺身级别,够晒日本原汁原味。我哋两个人叫咗一个套餐再加咗几款嘢食share食。Omakase 10串串烧套餐$480呢个套餐入边包咗前菜, 10吋串烧,一个丼或者乌冬或者饭团,仲有雪糕。前菜有牛舌同埋薯仔沙律,两款都有惊喜。10吋串烧入边有鸡翼串,鸡颈肉串,鸡髀肉串,鸡肾串,免治鸡肉串和牛野菜串,鳗鱼串,紫苏叶豚肉串,芦笋串及秋葵串。超级丰富。鸡翼烧得超香脆。鸡髀肉嫩滑,鳗鱼串烧久油脂甘香。紫苏叶豚肉串够Juicy。主食方面,我哋拣咗迷你滑蛋鸡肉饭。滑蛋洋葱加上鸡肉,清清地,够晒饱肚。另外我哋单点咗几款食物。和牛沙朗串 $70和牛肉眼真系超好味,完全冇烧得过火,入口溶化嘅感觉,完全冇渣,油香丰富。炸豆腐串 $35 豆腐外脆内嫩,食到好香嘅豆香,加少少酱油配上香葱同木鱼丝,更加惹味。金菇豚肉卷$38/串薄薄的豚肉包住金菇,非常Juicy,调味适中。白菜鸡肉丸锅$100食咗好多串烧,想有啲湿湿地嘅

Omakase 10串串烧套餐$480

前菜有牛舌同埋薯仔沙律,两款都有惊喜。

另外我哋单点咗几款食物。
和牛沙朗串 $70

炸豆腐串 $35

金菇豚肉卷$38/串
薄薄的豚肉包住金菇,非常Juicy,调味适中。

白菜鸡肉丸锅$100
食咗好多串烧,想有啲湿湿地嘅嘢食。呢间串烧店亦都提供一啲居酒屋入边见到嘅食物,呢个锅系新出嘅Menu。锅内有好多蔬菜,鸡肉丸同免治鸡肉串系同一款,但系就用汤煮,同样好味,丸子入边有鸡软骨,口感丰富。

雪糕
套餐里包括了甜品,今日嘅雪糕有五款口味选择,我哋拣咗开心果味,雪糕非常香滑,牛奶味足,加上开心果好香,超好吃。