2022-10-17 622 浏览
1️⃣Sandwiches三文治主要分为四款,分别有烟熏火鸡甘笋椰菜沙律车打芝士三文治,三文鱼柠檬酸奶叼草三文治,泡菜牛肉火箭菜三文治以及系有机鸡蛋松露蛋黄酱西洋菜三文治。其中三文鱼三文治令到勇者印象最为深刻,因为个三文治入边除咗三文鱼嘅咸味之外亦都有柠檬嘅酸味,加上酸奶令到成个三文治都好creamy食落口好有满足感。2️⃣Hot Savoury热点方面就会有法式蘑菇松露酥皮盒,呢一个酥皮盒虽然Size好细,但系一食成个口都会比蘑菇同埋松露味充斥着,非常香,而且出边嘅酥皮亦都绝对没有马虎,做得极为松脆,里面嘅馅亦都好结实,口感一流。3️⃣Desserts有五款蛋糕组成,分别系最signature嘅1963文华芝士饼,黑芝麻绿茶牛油曲奇,白朱古力夏威夷果仁蜜糖柚子塔,黑加伦子云呢拿慕丝蛋糕同埋栗子焦糖朱古力玛德莲蛋糕。最令勇者齿颊留香嘅当然系文华最出名嘅芝士饼,文华嘅芝士饼的确系做得非常出色,唔单止好creamy,而且芝士味同奶味嘅比例平均,款式虽然平凡但却系经典之作。其次就系甜到控制得非常之好又食落好Flash嘅柚子挞,以及系朱古力味超香,成个感觉结实得来干湿适中嘅玛德莲蛋糕。而黑加伦子蛋糕就稍嫌

1️⃣Sandwiches

2️⃣Hot Savoury

3️⃣Desserts
有五款蛋糕组成,分别系最signature嘅1963文华芝士饼,黑芝麻绿茶牛油曲奇,白朱古力夏威夷果仁蜜糖柚子塔,黑加伦子云呢拿慕丝蛋糕同埋栗子焦糖朱古力玛德莲蛋糕。最令勇者齿颊留香嘅当然系文华最出名嘅芝士饼,文华嘅芝士饼的确系做得非常出色,唔单止好creamy,而且芝士味同奶味嘅比例平均,款式虽然平凡但却系经典之作。其次就系甜到控制得非常之好又食落好Flash嘅柚子挞,以及系朱古力味超香,成个感觉结实得来干湿适中嘅玛德莲蛋糕。而黑加伦子蛋糕就稍嫌有一点甜同埋口感单一,不过香味都好充足。

4️⃣Scones
文华东方嘅松饼表面结实但一咬就好松脆,而且无论系香味同埋甜度都系刚刚好唔会令人识你嘅程度,最值得一题嘅系佢哋自家制嘅玫瑰花果场,玫瑰花嘅开香味再加上酸酸甜甜嘅将绝对令人胃口大开纹络亦都心旷神怡,当然,识食一定加埋牛油忌廉,咁就令个香味更加升华。
下午茶
下午茶