2021-03-26
好耐无写过食评啦!今次遇到比较特别嘅古早味蛋糕都想写吓。米妮早订左流心芝士🧀味(其实好想试榴梿,可惜取货当日无,话说款式日日不同,大家可以去社交平台睇有咩款)。囍源古早蛋糕系深水埗港铁站附近,同周边舖头有啲格格不入,尤其出面摊档俾人好杂乱嘅感觉,而囍源就好似别树一格咁,别致的骰🥰门口仲放埋蛋糕样板,好吸引😍可惜我收工去无蛋糕出炉,感受唔到果种扑鼻嘅香味😌讲返蛋糕,返屋企打开发现件蛋糕同样板相符,呀唔系,系样板同卖出嘅蛋糕一样咁大件咁靓,仲要好香,本身仔仔话要扮生日切蛋糕🎂,我谂住切少少试下先,试完就忍唔住再切多啲黎食,最后到仔仔影相剩返2/3😅 蛋糕好松软弹牙,浓香蛋味,芝士系好似一层酱咁夹系中间,食得出用左唔同款芝士制作,下半层有芝士味渗入,味道似日式芝士蛋糕,上半层就似原味蛋糕,一个蛋糕两款味道,真心唔错,但个人偏向钟意下半层多啲😋蛋糕边同底都无㶶,无苦涩味,食过就想encore!期待下次再试其他味!
流心芝士蛋糕