2023-09-21 52 浏览
呢種蛋糕我麻麻地,蛋糕係鹹香🤔🤔🤔就算係肉鬆古早味蛋糕,中間位置都會加鹹蛋定係固體嘅鹹cheese.邊邊位加面頭部分就好似菠蘿包嗰陣味,個人就唔啱口味 唔係幾鍾意。
呢種蛋糕我麻麻地,蛋糕係鹹香🤔🤔🤔
2022-10-31 239 浏览
古早蛋糕喺香港都興左好耐喇 開到成行成市 但真正用古早方法做嘅真係冇乜邊間之前特登報堂學整 知道一定要用水浴法做先係正宗不過真係好花時間要焗好耐 所以玩左兩次就放棄左出去買嚟食 一入口就知唔係嗰回事最近去深水埗買開電話卡 見到呢間網上好有人氣嘅囍源古早蛋糕朋友話食過真係好正搞到我都忍唔住買番兩款番屋企開心share嚟到見到有十幾款都已經花多眼亂店員話佢地每晚都會喺社交平台出po講定第二日有咩款蛋糕賣另外仲有成100款口味 好多都好有特式 職員話紫薯芋泥全部都係手工制作真材真料我就對黑松露口味最有興趣 所有味都可以提早3日預訂就得特級骯髒朱古力蛋糕用左無糖可可 夾心餡係黑朱古力好濃朱古力味又唔太甜 蛋糕口感真係好濕潤又有彈性紫菜肉鬆蛋糕紫菜好似shake shake粉咁幼細紫菜下面同夾心都係滿滿嘅肉鬆呢款更加食到蛋香突出就算紫菜同肉鬆都係偏乾嘅材料但因為真係用水浴法焗 所以食落都唔怕乾呢間標榜低糖少油嘅蛋糕 夠晒健康買俾老人家同小朋友食都好放心長者、學生、消防同醫護人員仲有5蚊優惠添
古早蛋糕喺香港都興左好耐喇 開到成行成市

但因為真係用水浴法焗 所以食落都唔怕乾

呢間標榜低糖少油嘅蛋糕 夠晒健康
買俾老人家同小朋友食都好放心
長者、學生、消防同醫護人員仲有5蚊優惠添
🤩好開心呀!估唔到喺香港都食到正宗嘅台灣古早味蛋糕😍軟綿綿,超好味!咁啱經過深水埗,見到有間小店竟然有賣好多特別口味嘅古早味蛋糕🍰,標榜低糖小油,材料天然,無防腐劑,👶🏻小朋友都食得,所以就買左兩個好特別嘅口味返屋企比小朋友試下🤣🤣店員仲好熱心咁講解💁🏻‍♀️,小店嘅蛋糕以台灣最傳統嘅”水浴法”製作而成,即係格水焗大約3️⃣小時先焗好,比坊間一般嘅焗蛋糕用多幾倍時間先完成到㗎~所以口感同出面賣嘅好大分別😳就算係台灣都唔太多蛋糕店會用水浴法製作咁話🧐好!等我拿拿臨拎返屋企試下有咩唔同先🤩我買左一個班蘭味加特級骯髒面,同埋芝士咸蛋肉鬆味,一甜一咸🤣呢個組合好特別,但味道出奇地夾😍班蘭味好出,小朋友都好鍾意食,一啖接一啖好快清左。而我就鍾意食芝士咸蛋肉鬆味,咸咸甜甜,又唔會太漏,味道配搭得好過引🤣蛋糕食唔晒可以放雪櫃,我覺得雪完之後食仲好味😍,個口感有啲似食雪糕,因為佢真係好綿好軟🤣大家經過呢間小店都可以試下

2022-09-27 150 浏览
整蛋糕是一件好治癒嘅事🤩吃蛋糕是一種極致嘅享受😋選高質蛋糕更是一種學問🥸依間小店點解咁吸引我?有別於坊間的店舖,佢地係用台灣最正宗嘅”水浴法”去製作蛋糕,以水蒸氣焗所以保持到水份,製作一盤需時最小3個鐘! 口感特別鬆軟不油膩,也絕無燶邊燶底; 最重要是低糖少油、健康無添加🥳有超過百款口味,各有特色,花💛嘅我緊係每次都試唔同味道同配搭啦! 睇吓今次食咗咩味先:🔹️斑蘭味X骯髒面淡淡斑蘭香既清甜又鬆軟,鋪上骯髒面(朱古力醬、朱古力粉同碎粒、脆脆圈同糖粒等),令視覺同味覺都增添一個層次,真係大推!🔹️焙茶朱古力味X金莎面焙茶同朱古力味好夾,中層更填滿厚厚朱古力醬,依款就鋪上金沙面(朱古力醬、果仁碎),看見已口水直流了!🔹️肉鬆味不想吃甜的可選依款,鹹鹹地既肉鬆鋪在面層,配上口感超軟綿蛋糕,香口惹味!小提示📢由於是無添加、無防腐劑,蛋糕放入雪櫃可以擺放三天。
整蛋糕是一件好治癒嘅事🤩

吃蛋糕是一種極致嘅享受😋

選高質蛋糕更是一種學問🥸

依間小店點解咁吸引我?

🔹️斑蘭味X骯髒面

🔹️焙茶朱古力味X金莎面

🔹️肉鬆味

小提示📢
由於是無添加、無防腐劑,蛋糕放入雪櫃可以擺放三天。
2022-09-23
前排屋企有老人家生日 屋企人都返齊黎同佢慶祝❤️因為佢最鐘意食古早蛋糕 所以我地就一早上網訂定囍源嘅古早蛋糕 味道好多選擇 超過一百款口味😍而且蛋糕係低糖少油 無添加 岩哂有老人家同小朋友食🥰隻隻味都咁吸引 好彩我地多人食可以訂多幾款味試下😁店舖嘅老闆同阿妹佢地好好人又好健談 拎蛋糕當日我哋仲傾咗好耐計 🥰佢地好詳細咁介紹返佢哋製作方法 同坊間蛋糕店有唔同 佢哋用咗水浴法 即係隔水烤焗個蛋糕🍰原來需要兩至三個鐘先做好一底 但做出嚟嘅蛋糕會比較濕潤鬆軟 仲唔會濃底同濃邊 而且佢地大部份餡料同醬都係老闆自己調配製作 材料都係佢地精心挑選過 ~*~*~* ~*~*~* ~*~*~* ~*~*~* ~*~香蕉朱古力 🍌🍫加金莎朱古力脆脆面本身有猶豫唔加唔朱古力面 因為本身蛋糕係香蕉朱古力驚加埋朱古力面會好甜但食完之後我覺得一定要加❤️真係好好味 中間果餡唔會太甜 食落好香香蕉味 蛋糕好鬆軟面層鋪滿朱古力面味道似金莎朱古力帶脆脆口感 朱古力愛好者一定喜歡🥰兩層巨無霸伯爵茶擂沙芝麻伯爵茶蛋糕茶味香濃 中層夾住好香滑濃郁既芝麻醬餡料分佈好平均 每啖都食到芝麻香芝麻醬仲係店主自家制 香濃得黎又唔會太甜屋
前排屋企有老人家生日 屋企人都返齊黎同佢慶祝❤️

舖滿左好多朱古力粉 彩針朱古力同脆脆圈
令賣相同口感更豐富

特濃黑松露芝士
隔住個盒都已經聞到陣陣黑松露香味
中間鋪滿黑松露芝士 每啖都食到芝士嘅鹹香 同黑松露味 好足料 鍾意食鹹味嘅朋友 呢個口味真係好推介🥰
2022-09-18 133 浏览
那些年的。。。。原味回憶✨這間古早蛋糕多達百多款味道, 款式特別、味道亦可以自由選拼, 小店用了水浴法蒸焗, 賣相很吸引, 完全不會燶邊、燶底, 用心製作, 每盤需時4小時, 最接近台灣古早原味道特級骯髒朱古力賣相很精緻, 蛋糕上灑滿彩色朱古力碎及圈圈麥片, 內餡朱古力味很濃郁, 甜度適中, 看似很膩但食下去很輕盈, 朱古力迷不可錯過, 必食推介😍斑斕翠綠顏色很吸引, 陣陣斑斕特殊的香氣口感柔軟細膩、東南亞口味, 非常清新黑芝麻餡料都是小店自家製, 看似平平無奇的芝麻, 絕對有驚喜, 芝麻香而濃, 順滑口感, 也有奶香的層次感蛋糕超濕潤口感、濃濃蛋糕香, 超級鬆軟不油膩, 用料十足, 滿滿的餡料, 最重要是低糖、少油、無添加, 健康的古早味蛋糕小店設有多個模具, 可訂造生日蛋糕, 可於ғᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ、ɪɴsᴛᴀɢʀᴀᴍ及ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ查詢, 記得三日前預訂, 門市現貨口味每日不同🌟由於是無添加、無防腐劑可以放在雪櫃擺放三天服務員態度非常親切, 細心溫馨提示存放方法, 值得再回顧👍🏻

那些年的。。。。原味回憶✨

斑斕

黑芝麻

🌟由於是無添加、無防腐劑可以放在雪櫃擺放三天

• 特級骯髒朱古力
  • 特濃黑芝麻
  • 斑斕
2022-09-16 54 浏览
古早味蛋糕開到成行成市,但係數到出名戈幾間,深水埗依間《囍源》一直都保持住人數,連藝人都會專程去幫襯。全因佢地用台灣最正宗嘅方法去製作蛋糕。台灣傳統會用「水浴法」去烘烤,蛋糕會經過水蒸氣滋潤所以保持到水份,同出邊坊間嘅海綿蛋糕一啲都唔同,亦都需要多啲時間去複製而成!真係唔怪得知佢哋喺OpenRice好評如潮,特登入去深水埗試一試睇吓係咪咁正先!當時第一次食到佢哋嘅蛋糕真係內在特別濕潤同埋無燶邊,而且仲係好鬆軟,唔會食食吓口乾,而且擺咗第二日都非常之好食😋款式配搭好多,可以客製化自由配搭口味配料,同埋佢蛋糕面印啲咩圖案,喺口味上面真係做到出奇入化,想知佢哋有啲咩新口味亦都好多可以留意番佢哋社交平台睇吓佢哋有啲咩新味道,有好多味道都好創新好特別,仲可以喺蛋糕表面加入字體同埋圖案,超過60種味道同埋配料可以選擇。面粉就採用日本麵粉,所以做工同埋成本一啲都唔抵。Oero 朱古力味$80朱古力好濃郁,因為比例比較高,我個人好鍾意佢地after taste帶有少少朱古力嘅苦味。同埋佢地唔會太甜嘅原因係糖放左份蛋白度,同埋面頭會灑上朱古力粉,十分推介。芝士肉鬆味 $75食完個甜嘅,當然想食返啲鹹嘅嘢

Oero 朱古力味$80

芝士肉鬆味 $75
食完個甜嘅,當然想食返啲鹹嘅嘢中和返。面頭嘅肉鬆有鹹香味,中間滿滿嘅芝士層,好足料,食落蛋糕亦都好鬆軟。又咸又甜咁即係食到停唔到口。

斑蘭味$70 (骯髒面+$15)
綠色嘅斑蘭味,帶少少甘甜。因為係送人嘅關係,所以特別加咗骯髒面。上面會放滿朱古力粉、朱古力醬、朱古力脆脆,工序都幾繁複,可以增加一個口感味道同層次,所以好建議加埋。

2022-08-31 102 浏览
婆婆今年生日終於有蛋糕食🤩是關婆婆從來唔食西式有cream個種蛋糕上次食完囍源古早蛋糕,佢讚不絕口所以婆婆生日,係囍源訂咗個生日蛋糕俾佢上面仲印有生日快樂🎂仲有靚靚閃燈生日牌💛一齊切蛋糕吹蠟燭最開心🥳Honey 見到其實已經急不及待好想食不過佢好乖🥰搣少少餵婆婆食先🥰今次試左斑斕擂沙黑芝麻/原味檸檬吉士/Mocha咖啡朱古力三種味道都各有支持者,三個都各有特色👍🏻好味👍🏻🍯💁🏻‍♀️想食好味嘅古早蛋糕,呢間真係超推薦呀🫶🏻老闆同店員都好好人🫶🏻大家快啲一齊去懲罰下佢哋💛
婆婆今年生日終於有蛋糕食🤩
是關婆婆從來唔食西式有cream個種蛋糕
上次食完囍源古早蛋糕,佢讚不絕口
所以婆婆生日,係囍源訂咗個生日蛋糕俾佢
上面仲印有生日快樂🎂仲有靚靚閃燈生日牌💛
一齊切蛋糕吹蠟燭最開心🥳
Honey 見到其實已經急不及待好想食
不過佢好乖🥰搣少少餵婆婆食先🥰

今次試左斑斕擂沙黑芝麻/原味檸檬吉士/Mocha咖啡朱古力
三種味道都各有支持者,三個都各有特色👍🏻好味👍🏻

外卖自取
ꔐ 巨無霸紫菜肉鬆蛋糕 ($90)超吸晴的賣相ꕀ面層曬滿紫菜碎(•̀ᴗ• )巨無霸分3層ꕀ每一層都有足料肉鬆絕對每口都感受到肉鬆咸香之餘還能感受到濃濃的蛋香蛋糕體濕潤而堅挺ꕀ回彈力十足撕開的時候如綿花糖般的質感很喜歡蛋糕體ꕀ是真的好吃ꔐ 特級髒髒朱古力($90)很可愛的蛋糕ꕀ上面灑滿糖果碎跟巧克力朱古力味主要來自夾層的朱古力醬整體朱古力味濃郁ꕀ甜度剛剛好超級建議要食前先焗熱ꕀ令朱古力漿帶流心但不用擔心ꕀ 是一定會弄髒手指的✩•‿•ꔐ 擂沙芝麻($90)店員大推的芝麻餡ꕀ聲稱如雪糕般的口感芝麻醬亦是店家自製ꕀ香濃而醇厚的芝麻香氣冷凍了超級有驚喜ꕀ是雪糕加綿花糖的混合體°o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧° °o‧°古早味蛋糕運用水浴法焗製(ෆ˙ᵕ˙ෆ)以低溫長時間ꕀ半蒸半焗的形式程序同時間比一般蛋糕更為繁複但蛋糕口感會鬆軟萬分ꕀ彈力十足 而且蛋糕體不易裂開蛋糕有多款口味提供ꕀ每日不同詳情可以參考官方IG重點是良心小店ꕀ絕對值得支持

ꔐ 巨無霸紫菜肉鬆蛋糕 ($90)
超吸晴的賣相ꕀ面層曬滿紫菜碎(•̀ᴗ• )
巨無霸分3層ꕀ每一層都有足料肉鬆
絕對每口都感受到肉鬆咸香之餘
還能感受到濃濃的蛋香
蛋糕體濕潤而堅挺ꕀ回彈力十足
撕開的時候如綿花糖般的質感
很喜歡蛋糕體ꕀ是真的好吃

ꔐ 特級髒髒朱古力($90)
很可愛的蛋糕ꕀ上面灑滿糖果碎跟巧克力
朱古力味主要來自夾層的朱古力醬
整體朱古力味濃郁ꕀ甜度剛剛好
超級建議要食前先焗熱ꕀ令朱古力漿帶流心
但不用擔心ꕀ 是一定會弄髒手指的✩•‿•

ꔐ 擂沙芝麻($90)
店員大推的芝麻餡ꕀ聲稱如雪糕般的口感
芝麻醬亦是店家自製ꕀ香濃而醇厚的芝麻香氣
冷凍了超級有驚喜ꕀ是雪糕加綿花糖的混合體

古早味蛋糕運用水浴法焗製(ෆ˙ᵕ˙ෆ)
以低溫長時間ꕀ半蒸半焗的形式
程序同時間比一般蛋糕更為繁複
但蛋糕口感會鬆軟萬分ꕀ彈力十足
而且蛋糕體不易裂開
蛋糕有多款口味提供ꕀ每日不同詳情可以參考官方IG
重點是良心小店ꕀ絕對值得支持
2022-08-28 51 浏览
正在去蕃茄師兄途中, 見到一間蛋糕店,有很多款式味道選擇,我地最後買了一個旦黃味,旦黃味又香,唔會有一種漿口的感覺,旦糕鬆鬆的,可惜太大個,很難一兩天可要食得晒,想買多幾款味試都有難道
2022-07-13
2022-08-20 79 浏览
囍源古早蛋糕 🍰@heivuen_ bakery📍深水埗北河街123號💛🫶🏻真心推薦🫶🏻❤️~係我食過最好味古早蛋糕~呢排勁多人介紹呢間古早蛋糕來到見到有過百幾款口味任你簡❤️原來仲可以訂造自己喜愛口味嫁👏🏻今次簡左3款口味☺️🥹試下原味、咸味、甜味都試均🤪低糖少油唔燶邊~唔燶底大人細路都岩😋家中兩老👴🏼🧓🏻食過都👍🏻話好味1️⃣件原味蛋糕食落好香蛋🥚香質地細緻濕潤🤗2️⃣層擂沙黑芝麻爆漿擂沙黑芝麻落料足~完全唔手軟😋3️⃣層芝士肉鬆 肉鬆同芝士味好夾仲要係3層巨無霸😗食完勁滿足個日仲同左師傅👨‍🍳傾左陣計睇得佢好有❤️去做好古早🍰蛋糕堅持用正宗古早蛋糕做法「水浴法」較花時間去做~需要2-3個鐘頭時間、成本、心機落足👍🏻蛋糕日日新鮮製造唔隔夜打蛋、分蛋、製蛋漿都是全人手製作心機野❤️🫶🏻👨‍🍳支持小店另外店家建議用電飯煲翻熱10分鐘熱食我就室溫食原味🤣擂沙黑芝麻蛋糕🍰凍食電飯煲翻熱~熱食芝士肉鬆3款食法、3款唔同體驗🤗開心1款蛋糕🍰切到6~8件計返好抵食🥹😋黎緊再來試埋其他口味
囍源古早蛋糕 🍰@heivuen_ bakery
📍深水埗北河街123號

💛🫶🏻真心推薦🫶🏻❤️
~係我食過最好味古早蛋糕~
呢排勁多人介紹呢間古早蛋糕
來到見到有過百幾款口味任你簡❤️
原來仲可以訂造自己喜愛口味嫁👏🏻

今次簡左3款口味☺️🥹試下
原味、咸味、甜味都試均🤪

低糖少油唔燶邊~唔燶底

仲要係3層巨無霸😗
食完勁滿足

個日仲同左師傅👨‍🍳傾左陣計
睇得佢好有❤️去做好古早🍰蛋糕
堅持用正宗古早蛋糕做法「水浴法」
較花時間去做~需要2-3個鐘頭
時間、成本、心機落足👍🏻

蛋糕日日新鮮製造唔隔夜
打蛋、分蛋、製蛋漿都是全人手製作
心機野❤️🫶🏻👨‍🍳支持小店

3款食法、3款唔同體驗🤗開心
1款蛋糕🍰切到6~8件
計返好抵食🥹😋黎緊再來試埋其他口味

外卖自取
囍源位於深水埗係全港唯一以水浴法製作古早味蛋糕水浴法以一邊蒸一邊焗方法需要兩至三個鐘製作,時間比較長因而做出既蛋糕唔會燶邊燶底👍🏻而且比較鬆軟濕潤,三日都keep到鬆軟感店內蛋糕口味選擇眾多,有過百款🤩每日推出6-8款口味如果想食其他口味,就記得提前預定啦主打低糖少油同無添加製作,比較健康!!—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-✾ 鹹蛋奶黃 (兩層)$90蛋糕表面仲印有公仔圖案💛係三層原味蛋糕;兩層鹹蛋奶黃餡鹹蛋奶油以牛油製作比坊間用豬油更香更健康原味蛋糕蛋香味濃,鬆軟而奶味十足既餡帶有咸香令人食唔停口!!肥妹媽最愛呢款❤️❤️✾ Mocha流心朱古力 $70 (特級髒髒 +$15)表面灑會可可粉、朱古力碎碎同七彩脆脆蛋糕係咖啡味;中間朱古力流心醬見到朱古力醬爆曬出黎,好正🤩咖啡味香濃,蛋糕濕潤加上朱古力醬都唔會太甜膩整體口感豐富🫶🏻🫶🏻
囍源位於深水埗
係全港唯一以水浴法製作古早味蛋糕
水浴法以一邊蒸一邊焗方法
需要兩至三個鐘製作,時間比較長
因而做出既蛋糕唔會燶邊燶底👍🏻
而且比較鬆軟濕潤,三日都keep到鬆軟感
店內蛋糕口味選擇眾多,有過百款🤩
每日推出6-8款口味
如果想食其他口味,就記得提前預定啦
主打低糖少油同無添加製作,比較健康!!

—-✄———-✄———-✄———-✄———-✄—-

✾ 鹹蛋奶黃 (兩層)$90
蛋糕表面仲印有公仔圖案💛
係三層原味蛋糕;兩層鹹蛋奶黃餡
鹹蛋奶油以牛油製作
比坊間用豬油更香更健康
原味蛋糕蛋香味濃,鬆軟
而奶味十足既餡帶有咸香
令人食唔停口!!
肥妹媽最愛呢款❤️❤️

✾ Mocha流心朱古力 $70
(特級髒髒 +$15)
表面灑會可可粉、朱古力碎碎同七彩脆脆
蛋糕係咖啡味;中間朱古力流心醬
見到朱古力醬爆曬出黎,好正🤩
咖啡味香濃,蛋糕濕潤
加上朱古力醬都唔會太甜膩
整體口感豐富🫶🏻🫶🏻
外卖自取
深水埗好多地道小店都人流不絕囍源古早蛋糕店係其中一間🤗店裡主打少糖少油,得到唔少街坊青睞見到老闆同街坊有傾有講👐🏻😽言語間感受到佢對做蛋糕嘅熱誠💙👨🏻‍🍳🌬呢度出名用台灣傳統「水浴法」透過隔水烘烤,令蛋糕由底至面慢慢熟成 ⏱製作時間雖長但能做出鬆軟而濕度十足嘅蛋糕👍🏻表面唔會爆裂或者燶邊,仲可印到靚靚圖案🥰.🌬目前有150款口味👀門邊有幅牆掛滿口味標籤係不同食材交換配搭嘅口味當中有鹹有甜💞芝麻、栗子同芋蓉等都係自家製💪🏻每日推出6至8款 #唔會隔夜 前一天會係佢地社交平台公佈🤳📲另可自選口味,早兩三日預訂就得.💁🏻💁🏻‍♀️今次我地試左兩款:❥伯爵茶|擂沙黑芝麻 [$90]特級朱古力骯髒面 [+$15]貪靚加左骯髒面🍫🤣即係朱古力碎碎、七彩糖粉加脆圈穀物片主體係三層伯爵茶蛋糕,茶香滿溢✨✨層與層之間夾住一層香濃黑芝麻醬睇樣以為超甜,但其實甜得幾溫柔💙😜.❥巨無霸系列|三層芝士肉鬆 [$85]肉鬆鹹香滿滿🤭中層芝士熔熔地而且香氣十足配原味古早蛋糕,好食到一口接一口🤩

深水埗好多地道小店都人流不絕
囍源古早蛋糕店係其中一間🤗
店裡主打少糖少油,得到唔少街坊青睞
見到老闆同街坊有傾有講👐🏻😽
言語間感受到佢對做蛋糕嘅熱誠💙👨🏻‍🍳

🌬呢度出名用台灣傳統「水浴法」
透過隔水烘烤,令蛋糕由底至面慢慢熟成
⏱製作時間雖長
但能做出鬆軟而濕度十足嘅蛋糕👍🏻
表面唔會爆裂或者燶邊,仲可印到靚靚圖案🥰
🌬目前有150款口味👀
門邊有幅牆掛滿口味標籤

係不同食材交換配搭嘅口味
當中有鹹有甜💞
芝麻、栗子同芋蓉等都係自家製💪🏻
每日推出6至8款 #唔會隔夜
前一天會係佢地社交平台公佈🤳📲
另可自選口味,早兩三日預訂就得
💁🏻💁🏻‍♀️今次我地試左兩款:

❥伯爵茶|擂沙黑芝麻 [$90]
特級朱古力骯髒面 [+$15]

貪靚加左骯髒面🍫🤣
即係朱古力碎碎、七彩糖粉加脆圈穀物片
主體係三層伯爵茶蛋糕,茶香滿溢✨✨
層與層之間夾住一層香濃黑芝麻醬

睇樣以為超甜,但其實甜得幾溫柔💙😜
❥巨無霸系列|三層芝士肉鬆 [$85]

肉鬆鹹香滿滿🤭
中層芝士熔熔地而且香氣十足

配原味古早蛋糕,好食到一口接一口🤩
2022-08-07
2022-07-31 122 浏览
好耐都冇食古早味蛋糕了,偶爾行過深水埗見到呢間有勁多唔同口味,搞到都好想試下🤩同店員吹左兩咀,先知原來呢度嘅古早味蛋糕係用左水浴蒸焗咁整,所以側邊同底部都唔會燶邊,但製作時間都幾長,要3個鐘去蒸焗,先整到佢咁鬆軟又唔會乾身👍另一個加分位就係低糖少油,同埋用天然材料整,佢話朱古力味嘅糖分同原味嘅糖分係一樣,係用左無糖可可粉整,中間係黑朱古力,所以食落會係較甘嘅朱古力味多過死甜~連唔太鐘意食甜野嘅屋企人都覺得好味😻另一款叫左巨無霸之3層芝士肉鬆,用電飯煲嘅保温鍵保温10分鐘,就可以食到軟心芝士嘅味道,長智識了~~口痕時都值得訂下唔同味,同朋友/屋企人開心share都唔錯😜

特別骯髒朱古力

特別骯髒朱古力
3層芝士肉鬆
近年HK既古早蛋糕店開到周圍都係有時真係選擇困難 今次呢間小店味道不俗 定價合理突然想食古早蛋糕 絕對係首選💯小店係深水埗小巷中 都近地鐵站出口店面放左當日出售既口味同定價💲💛係店外已經聞到濃濃既蛋香味🥚好吸引🥰全港唯一仲用水浴法蒸焗古早蛋糕㊙️需時2-3個鐘先整到1個蛋糕 比坊間其他店更花時間⏰但就可以做到不燶邊不沾底 同口感更加濕潤鬆軟🤤除左原味外 其他蛋糕都只可以買原件原因係佢既蛋糕只得一邊封住 內裡鋪滿餡料🤭真係滿有心思同誠意❤️值得支持!!💪🏻蛋糕主打低糖 少油 用天然材料👍🏻味道都恰到好處. 口感軟熟又唔乾身.仲有濃厚蛋香味🤤💥斑蘭味古早蛋糕$70+ 特級髒髒面$15未開個包裝盒已經聞到淡淡斑蘭香加左髒髒面既蛋糕 滿滿既朱古力碎同脆脆🍫好足料!!蛋糕比一般既斑蘭蛋糕更加深綠色 店員都有事先講明因為佢地係真材實料用新鮮班蘭葉製造🌱唔係加色素入口主要係斑蘭嘅清甜 好鬆軟濕潤😎
近年HK既古早蛋糕店開到周圍都係

蛋糕主打低糖 少油 用天然材料👍🏻
味道都恰到好處. 口感軟熟又唔乾身.仲有濃厚蛋香味🤤

💥斑蘭味古早蛋糕$70+ 特級髒髒面$15
未開個包裝盒已經聞到淡淡斑蘭香
加左髒髒面既蛋糕 滿滿既朱古力碎同脆脆🍫好足料!!
蛋糕比一般既斑蘭蛋糕更加深綠色 店員都有事先講明
因為佢地係真材實料用新鮮班蘭葉製造🌱唔係加色素