2024-04-22
话说,当个个人钟意食西餐,韩国菜,我系好钟意食印尼菜的,上次行街经过,就叫左个朋友陪我食位于花园街的今日约了个对食好有要求嘅朋友去试一间印尼地道餐厅。入到餐厅已经见到全场满座。前菜系印尼地道小食:沙嗲羊肉,咬落去热辣辣羊肉。最欣赏系印尼厨师可以泡得来可以除走本身羊肉嘅羊苏味!不爱羊膻味的朋友都赞话,羊串竟然没有羊膻味!佢食晒成串劲满足!之后再来一大碗清鸡汤粉丝!刚才食完羊肉之后饮一饮清汤,清爽嘅粉丝,夹杂鸡汤嘅甜味!👍🏻 呢一款印尼汤,我诚意推介!然后两碟主菜出场:- 咸鱼芽菜 :芽菜未试过可以奄?得咁入味!呢款𩠌捞埋饭一齐食,超配搭!- 印尼黄姜饭,好似铁塔造型机黄姜饭,加上印尼传统烤肉炸鸡脾加牛肉沙嗲、配以印尼传统臭豆。呢一款传统嘅印尼美食实在系值必试嘅美食!嚟得印尼餐馆除咗食饭之外,梗系要尝试买印尼特色嘅饮品:先来一款,印尼传统甜茶。甜茶嘅茶味,一开始似香片、但甜味会慢慢浓郁起来,刺激你嘅味蕾!之后再嚟,一杯珍多冰,给你眼睛七彩缤纷嘅刺激。另外来到杯龙眼冰,让吃完烤牛吼鸡烤肉的我清新嘅感觉~今晚来了Restoran Indonesia Kampung Kita的经历系没有白费的!
然后两碟主菜出场:
嚟得印尼餐馆除咗食饭之外,梗系要尝试买印尼特色嘅饮品:
之后再嚟,一杯珍多冰,给你眼睛七彩缤纷嘅刺激。
另外来到杯龙眼冰,让吃完烤牛吼鸡烤肉的我清新嘅感觉~
今晚来了Restoran Indonesia Kampung Kita的经历系没有白费的!我和朋友满足的离开。估唔到喺香港竟然可以揾到呢一间低调但又做得好有水准的印尼蔡餐厅!
今晚菜单如下
1. Nasi Kuning Special 黄姜饭$79
2. Sate Kambing 3 Tusuk 沙嗲羊肉三串$69
3. Nasi Soto Ayam 清鸡汤饭$50
4. Sayur Yoge Cha Ilan Asin 咸鱼芽菜$69
5. Es Cendol 珍多冰$29
6. Es Kelengkeng 龙眼冰$29