餐厅: Restoran Indonesia Kampung Kita
资讯:

無意間俾我喺OpenRice搵到呢間旺角新開嘅印尼菜印尼菜喺香港比較罕有🇮🇩鍾意試新嘢嘅我同朋友們即管幫大家試吓我同朋友夾過之下,個個都揀食串燒😂▶️ 沙嗲雞肉串配飯團 ($79)三串雞肉串燒🐔烤得外層焦脆內裏juicy雞肉帶適量油脂,拆出嚟都幾多肉勁多醬汁,味道鹹鹹甜甜好惹味,有啲似日式照燒汁添旁邊嘅沙嗲醬比港式沙嗲醬杰身,落足花生粒🥜忍唔住點多幾下飯團好特別,有別於概念裏日式嗰隻食落口感似黐埋咗既白飯🍚唔係用糯米飯整,冇預期中質感好咬本身冇味,幸好面頭加咗大量炸蒜,同時配沙嗲醬汁成就啱返最後加上大量印尼蝦片,入口脆卜卜,本身啱啱地,夠香口-味道幾好食😋勝在夠濃味且正宗見隔籬枱啲燒/炸雞斑斕飯幾靚仔份量啱啱好,晚餐套餐包基本飲品不過上菜速度有待改善🥶等咗超過半個鐘先上。。。明明同朋友同時間落單服務唔係唔好,但俾人感覺求其馬虎,好似好多嘢都冇咩所謂咁價錢以呢款菜式黎講偏貴少少🤏🏻唔少印尼工人姐姐黎幫襯添
無意間俾我喺OpenRice搵到呢間旺角新開嘅印尼菜
我同朋友夾過之下,個個都揀食串燒😂

▶️ 沙嗲雞肉串配飯團 ($79)
三串雞肉串燒🐔烤得外層焦脆內裏juicy
沙嗲雞肉串配飯團

雞肉帶適量油脂,拆出嚟都幾多肉
勁多醬汁,味道鹹鹹甜甜好惹味,有啲似日式照燒汁添
沙嗲雞肉串

旁邊嘅沙嗲醬比港式沙嗲醬杰身,落足花生粒🥜忍唔住點多幾下
飯團好特別,有別於概念裏日式嗰隻
食落口感似黐埋咗既白飯🍚唔係用糯米飯整,冇預期中質感好咬
本身冇味,幸好面頭加咗大量炸蒜,同時配沙嗲醬汁成就啱返
飯團

最後加上大量印尼蝦片,入口脆卜卜,本身啱啱地,夠香口

味道幾好食😋勝在夠濃味且正宗
見隔籬枱啲燒/炸雞斑斕飯幾靚仔
份量啱啱好,晚餐套餐包基本飲品
服務唔係唔好,但俾人感覺求其馬虎,好似好多嘢都冇咩所謂咁
價錢以呢款菜式黎講偏貴少少🤏🏻
唔少印尼工人姐姐黎幫襯添
沙嗲雞肉串配飯團
沙嗲雞肉串
2024-06-06 797 浏览
Restoran indonesia kampung kita😋😋😋初嚐印尼菜旺角地道印尼菜、正宗印尼人主理、坐🈵️鄉里品嚐家鄉菜😋店內裝飾比較古色、帶點懷舊☺️炸倉魚飯$99全盛滿美食、主菜倉魚全條、炸至皮脆內嫩、蘸點特色地道醬、提升味蕾口感、夠juicy、仲有地道炸黃豆餅、炸茄子、炸豆腐、外層炸至脆卜卜、色澤金黃、不油膩、精心調製雜菜、酸甜鹹味、十分惹味🤣燒乳鴿飯$89主理推介👍🏻、「燒」、燒🔥能燒出色澤均勻艷麗、賣相吸睛、沾上特色醬汁、甜絲絲、超正、超好味、食到舔舔脷👅馬拉盞通菜$69馬拉盞是馬拉版蝦醬、炒菜一流、鹹香惹味、爽脆緣油油👏🏻海南雞半隻$80黃油雞皮、色澤金黃、滑滑爽口、肉嫩香滑、沾點特色醬、提升味蕾口感!沙嗲牛肉三串$59有驚喜、燒烤牛肉金脆香口、色澤鮮艷、肉嫩腍身、蘸點濃郁沙爹醬、醬汁充滿花生味香、口感豐富、層次分明、滋味又惹味👍🏻*印尼菜、因唔不同食材、各自配不同特色醬、每一款層次分明、都能帶出味蕾新鮮感👅❤️凍珍珠奶茶$25⋯⋯色澤好襯、啡色加一點珍珠、充滿神秘、椰青$39⋯⋯大大個、清甜解渴!Restoran indonesia kampung kita旺角花園街
😋😋😋

初嚐印尼菜

炸倉魚飯$99
燒乳鴿飯$89
馬拉盞通菜$69
馬拉盞是馬拉版蝦醬、炒菜一流、鹹香惹味、爽脆緣油油👏🏻
海南雞半隻$80
沙嗲牛肉三串$59
凍珍珠奶茶$25⋯⋯色澤好襯、啡色加一點珍珠、充滿神秘、
椰青$39⋯⋯大大個、清甜解渴!
旺角花園街120號地舖
  • 沙嗲牛肉串
  • 炸䱽魚飯
  • 凍珍珠奶茶
  • 海南雞
Restoran Indoesia Kampung Kita (旺角)地道印尼菜,姐姐介紹,店舖裝潢印尼 style,店員都是印尼人,她們很有善。食客也印尼人居多❣️海南雞印尼人都能烹調出美味海南雞👍,雞皮帶黃油,肉質鮮嫩肉滑juicy的海南雞👍👍配上秘製醬汁更添惹味😋😋❣️沙嗲牛肉串肉質嫩滑多汁,鹹甜滋味恰到好處,配上秘製濃香沙爹醬汁,口感層次更豐富❣️原隻燒魷魚鮮甜可口,碳烤香四溢,新鮮爽滑彈牙,配上秘製香辣醬汁更添美味❣️特色印尼炒麵indomie炒得好香口又juicy,材料極之豐富有多款蔬菜、炒蛋花和手撕雞肉,小紅椒加炸得脆卜卜小魚仔,混入indomie 更加“正”❣️印尼小食(炸雞翼/炸雞胸/炸茄子/炸黃豆餅/炸豆腐)小食雖然全油炸,但食落油而不膩,酥脆可口。❣️班蘭葉上海刨冰用木薯粉製成「珍珠」煙煙韌韌口感,色彩繽紛望見都透心涼,夏天消暑飲品❣️珍多冰綠色粉條叫珍多,質感爽滑味道清甜,色澤也較鮮豔。

❣️海南雞

❣️沙嗲牛肉串

❣️原隻燒魷魚

❣️特色印尼炒麵

❣️印尼小食(炸雞翼/炸雞胸/炸茄子/炸黃豆餅/炸豆腐)

小食雖然全油炸,但食落油而不膩,酥脆可口。
❣️班蘭葉上海刨冰

❣️珍多冰

綠色粉條叫珍多,質感爽滑味道清甜,色澤也較鮮豔。
2024-06-09 200 浏览
香港除左日韓台泰美意菜都仲有好多其他國家餐廳就好似今日推介嘅印尼菜夠少見啦掛無乜接觸機會會走入去係見入面多人食而且都想試下其他國家菜望望周圍人都見到幾大碟再問問老闆娘有咩好介紹介紹左個招牌黃薑飯試下另外加左個印尼海南雞飯黃薑飯一碟多種唔同嘅餸有炸雞脾巴東牛肉黃豆餅同埋中間三層黃色嘅飯🤣黃薑飯入面仲有啲魚乾仔唔會好重薑味大家可放心巴東牛肉有啲似咖哩牛腩但醬汁比較偏乾同杰身嘅黃豆餅應該係印尼嘅小食咬開好香黃豆味會好飽肚炸雞脾打人牙骹軟大大隻海南雞飯個飯係綠色嘅🤣呢個係斑蘭飯帶斑蘭香味成餐飯都唔係正常白飯嚟海南雞嘅份量望落都幾多仲要係件件都大大舊抵食加左個燒牛仔骨平時少食個醬汁好惹味包住成塊肉鍾意食肉嘅朋友可以試下總結飯餐好抵食值得一試—————————————————————🔸 海南雞飯 $79🔸 印尼黃薑飯 $79🔸 燒牛仔骨 $138🔸 蝦醬通菜 $69🔸 珍多冰 $29🔸 珍珠奶茶 $25
香港除左日韓台泰美意菜
🔸 珍多冰 $29
🔸 珍珠奶茶 $25
2024-06-03
2024-06-07 213 浏览
今晚收工經過花園街發現有間印尼餐廳🍴「Restoran Indonesia Kampung Kita 」全店由印尼人主理,專營印尼地道美食值得一試。~ES KOPI VANILA SMOOTHIE咖啡沙冰$39.00~ES CENDOL珍多冰$29.00~IKAN BAWAL ASAM PEDAS酸辣炸魚$129.00~AYAM BAKAR BALI 1/2 EKOR峇里火焰燒雞半隻$90.00~SAYUR CHOI SAM CHA IKAN ASIN蝦醬菜芯$69.00~SATE KAMBING 3 TUSUK沙嗲羊肉三串$69.00呢度嘅珍多冰同咖啡沙冰唔會太甜,味道剛剛好;印尼菜同其他東南亞菜式都好相似,多以炸魚為菜式,今晚炸全條䱽魚,皮脆肉厚,配合蕃茄 辣椒 香葉,酸酸辣辣好開胃;講到燒雞同串燒都用上甜甜地嘅峇里醬汁,味道香濃,好惹味。

~ES CENDOL珍多冰$29.00

2024-05-30
2024-05-31 145 浏览
My Indonesian buddy told me I had to check out this place, and I'm glad I listened. The restaurant is right in the heart of Mong Kok, super easy to find. When the Nasi Bakar Spesial hit the table, I have to say, I was pretty impressed with the presentation. The rice was all grilled up with a nice smoky char, and it was packed with flavor. They have loaded it up with a ton of dry fish, dry squid, spices and aromatics, because every bite was bursting with that authentic Indonesian taste.On top of

On top of the rice, they had some juicy fried chicken and a bunch of fresh veggies. But the real star of the show was that sambal sauce they drizzled all over it. That stuff had a serious kick, but it also had this awesome tangy, umami thing going on. It really tied the whole dish together.

The textures were on point too - the fluffy rice, the tender chicken, the crunchy veggies, it all worked so well. I cleaned my plate in no time, it was that good.

Honestly, I can see why my friend raved about this place. That Nasi Bakar Spesial was lit. If you're in the mood for some authentic, flavor-packed Indonesian food in the heart of Mong Kok, I'd definitely recommend giving this spot a try.
2024-05-15
  • Nasi  bakar  spesial
2024-05-28 566 浏览
路過旺角看見這間這間印尼餐廳, 看來非常道地,所以決定一試。。首先我點了古法燒雜錦飯(Nasi Bakar Special)($139),這是一道相當有特色的印尼經典菜式。飯菜採用傳統手工烹調,白飯用綠色香葉包裹,裡面夾雜著濃郁的印尼香料醬汁和鮮嫩的魷魚。搭配上香煎的燒雞脾、酥脆的炸黃豆餅和嫩滑的炸茄子,口感層次豐富,每一口都讓人回味無窮。特別是那道花生甜醬,為整個飯菜增添了一絲甜香,極富創意。。另一道我點的是巴東燒魚飯(Nasi Ikan Bakar Padang)($139),同樣令人難忘。烤魚肉質鮮嫩,外層帶有適度焦香,內裡香滑如絲。佐以同樣的炸黃豆餅和炸茄子,以及精心調製的雜菜,整體口味層次分明,酸甜鹹味互相輝映。。除主菜外,我們還點了原隻燒魷魚(Cumi Bakar)($118)作為小食。這道菜肉質彈牙,醬料恰到好處,不油膩卻充滿香氣,完美襯托出魷魚的鮮甜。搭配酥脆的炸黃豆餅(Tempe Penvet)($42),更是令人難忘。。飲品方面,選擇了印尼珍多冰和凍檸檬茶。印尼珍多冰是一款特色涼茶,清新怡人,可謂解膩解渴的最佳良伴。而凍檸檬茶的茶底香濃醇厚,酸甜適中,與整個用餐體驗

飲品方面,選擇了印尼珍多冰和凍檸檬茶。印尼珍多冰是一款特色涼茶,清新怡人,可謂解膩解渴的最佳良伴。而凍檸檬茶的茶底香濃醇厚,酸甜適中,與整個用餐體驗相得益彰。

總的來說,這家位於旺角的印尼餐廳為我帶來了一場難忘的異國美食之旅。無論是主菜還是小食,每一道菜式都充分展現了印尼飲食文化的精髓。濃郁的香料、多樣的烹飪手法,再加上餐廳的用心服務,無疑令這次用餐經歷成為難忘的回憶。

旺角花園街120號地舖

#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie #foodporn #hkindoesiafood #mongkok #mongkokfood #indonesiafood #indonesiarestaurantinhk #香港美食 #美食 #旺角美食 #旺角食乜好 #印尼菜 #巴東燒魚飯 #炸黃豆餅 #珍多冰 #restoran #restoranindonesiakampungkita
2024-05-27
  • 古法燒雜錦飯
  • 巴東燒魚飯
  • 原隻燒魷魚
旺角🚇呢間印尼風味餐廳係香港少數嘅正宗🇮🇩印尼菜館,入面幫襯嘅食客大部分都係🤤印尼人,供應嘅菜式充滿印尼風味而且💰價格亦都好實惠。呢度有唔少印尼🍹特色飲品,我哋揀咗涼粉冰同埋🥑牛油果沙冰,入面加咗🥥椰糖漿,印尼風味滿滿好好飲🥰。沙嗲串燒🔥有雞牛羊可以揀,我哋叫咗一份十串嘅就更加之💰抵食,最正嘅係佢個沙爹醬😍,十分之濃郁又充滿🥜花生香。峇里🔥火焰燒雞可以揀半隻或者一隻,我哋揀咗半隻🐓燒得好甘香,個皮好脆點埋佢特製嘅😋甜豉油,香甜又美味。芝士🧀炸碎雞撈麵啲無骨炸雞🍗外脆內軟滑,香口嘅 indomie 上面🤩鋪滿半溶芝士,加上佢哋特製嘅🇮🇩印尼海鮮辣醬🌶️,超正呀!仙草🥥椰汁冰超級大碗,兩個人一齊食🍧都灼灼有餘,入面落咗唔少椰汁好香甜🤤,撈埋底部嘅糖漿同埋🧊冰碎,消暑一流!

屋企姐姐煮嘅廣東菜唔啱你口味,其實好正常,正等如叫你整印尼菜都絕對唔啱當地人口味。不過,你其實又有無試過真正地道嘅印尼菜呢?位於旺角嘅Restoran Indonesia Kampung Kita,充滿印尼家鄉風味,深得姐姐們嘅推介,雖然佢都係姐姐嘅同鄉,但佢係印尼人嘅香港人氣飯堂。蒜蓉芽菜芽菜白嫩飽滿,簡單用蒜蓉將芽菜炒香,芽菜帶有淡淡嘅蒜蓉香,入口仲係非常爽脆!峇里火焰燒雞半隻雞皮燒到焦糖色,雞皮脆卜卜,而雞肉保持嫩滑。點上印尼地道特色嘅燒汁,鹹中帶辣,令燒雞嘅味道更具層次。巴東牛肉食印尼菜又點少得巴東牛肉呢!貌似咖喱,但因為加咗椰漿,所以味道微甜,送飯一流!沙嗲雞肉三串東南亞各國都興食串燒,印尼菜都唔另外。串燒嘅雞肉嫩滑,但食串燒嘅重點當然係沙嗲醬啦!濃郁嘅沙嗲醬,帶有微微嘅花生香味,非常惹味。珍多冰天氣開始熱,嗌杯凍嘢飲就少不免啦!嚟到印尼餐廳當然要嗌招牌珍多冰,甜甜嘅椰汁加上綠豆粉同班蘭造成嘅粉條,香甜軟滑,非常解渴!

蒜蓉芽菜

峇里火焰燒雞半隻

巴東牛肉

沙嗲雞肉三串

珍多冰
2024-05-16
2024-05-20 128 浏览
雖然印尼菜大多係炸 燒 重口味,但今次呢餐飯食起黎好岩我地口味! 店員係華僑,所有識廣東話溝通落單,我地今次叫左:蒜蓉菜心❤ 同 馬拉盞通菜😋,我自己最中意菜心,如果份量可以再多D就更好,夠哂爽脆鮮甜,大量粒粒新鮮蒜蓉,而通菜口感就較為厚實,馬拉盞味道都好香。兩道炒菜上面都有小小炸蒜再淋係面,食起上黎更香口。峇里燒雞❤ 雞皮有香脆得黎有焦香,雞肉好juicy,2個人share就岩岩好,而且本身都有調味,咸甜香口,如果中意有D辣度同再重口味,可以點埋佢地個自家印尼醬汁。白灼蝦❤ 隻隻都爽口彈牙,點埋佢地個醬汁,更加惹味,雖然睇落同燒雞個汁好似一樣,但呢個既辣度會再勁好多!原隻燒魷魚❤ 大大隻魷魚,食起黎好煙UN如果可以再熱D就更好喇! 魷魚本身已經有甜甜地既醬汁,所以就咁食都已經好滋味椰青❤ 夠凍夠甜夠! 椰肉仲好嫩滑~

椰青❤ 夠凍夠甜夠! 椰肉仲好嫩滑~
2024-05-11 115 浏览
去旺角諗唔到食咩,同朋友試吓印尼菜🤩 第一次食覺得好唔錯!!值得推薦俾大家👍SATE KOMPLIT 1 PORSI 沙嗲串一份(十串) ($159)必點!非常受歡迎的印尼美食,有五串雞肉及五串牛肉,肉嫩彈口,具有豐富的口感和獨特的香料風味,配上沙嗲醬好正😍MIE GEPCEK KEJU LELEH CHEESE FRIED BROKEN CHICKEN NOODLES 芝士炸碎雞撈麵 ($82)香港人最愛印尼撈麵😍😍 大大份炸雞加上芝士撈麵,好邪惡🤤 撈麵香口惹味,偏辣,覺得唔夠辣仲可以加埋秘製辣醬AYAM HAINAN 1/2 EKOR 海南雞半隻 ($80)好正!嫩滑雞肉加濃郁醬汁,這道菜品通常搭配蒸飯和醬料一起食用,配飯食一流🤗SAYUR TOGE CHA BAWANG 蒜蓉芽菜 ($69)簡單美味的蔬菜菜品。芽菜經過炒煮,搭配上蒜蓉的香氣,帶來清爽的口感和蒜香的風味TAMBAH LONTONG 淨飯團 ($25)椰青 ($39)夏天必飲,消暑解渴青檸梳打 ($29)清新的口感和酸甜的味道,好開胃

TAMBAH LONTONG 淨飯團 ($25)

椰青 ($39)
夏天必飲,消暑解渴

青檸梳打 ($29)
清新的口感和酸甜的味道,好開胃
2024-05-08 581 浏览
朋友家中幫手係印尼姐姐,偶然到訪會食到印尼食物,傾談中佢介紹平時佢地去開嘅餐廳,近花園街,方便佢地血拼完開餐。面積唔算太大間,餐牌已放大掛係牆上未食過印尼湯粉類,主打牛丸類,呢碗就仲特別D,係牛骨牛丸湯粉 ($59)。一大舊牛骨,以剁碎牛肉再包返,類似越南蔗蝦,口感鬆軟,牛味幾出; 而粒牛丸口感札實。清甜湯底有生菜及芹菜粒,配合粉絲一齊食,黎得爽口。呢碗粉絶對有驚喜。去食東南亞菜式,飲品當然要配合返,呢度嘅飲品選擇同飯類一樣咁多,就叫柑桔冰 ($29)同椰青 ($39),前者真係唔係好多地方有得飲,味道酸中帶甜,好開胃吓; 而椰青飲完可以食埋椰青肉,清甜。超級大碟就係佢………………………馬拉盞通菜 ($69),真係食極都食唔完咁 (哈哈…)。以辣椒加上少少魚乾仔一齊炒,味道唔會過咸,多食菜有益的。燒鷄差唔多係每個國家都必有菜式,今晚就試下峇里燒鷄 ($90/半隻)有咩唔同。見到鷄皮上有層”令令”地,試下就咁食係食到甜甜地味道,似由細食到大嘅蜜糖燒鷄翼。另有醬汁又點下,味道帶點辣度同惹味,鷄皮燒完帶點焦香味,鷄肉無燒乾。出名嘅椰漿飯 ($25)梗要叫黎送鷄食,飯粒椰漿味唔算太出,內有魚乾

面積唔算太大間,餐牌已放大掛係牆上

出名嘅椰漿飯 ($25)梗要叫黎送鷄食,飯粒椰漿味唔算太出,內有魚乾仔及炸蒜。

巴東牛肉 ($128)係印尼人招待貴賓的菜式,所以呢個價錢都算係”貴賓價”,哈哈…….

以椰漿及多種特色香料煮成嘅牛腩肉,醬汁味道香濃,用黎配飯/飽都岩數; 牛肉煮得相多腍及入味,幾好味。

無收加一,份量相當對眼,價錢相當貼地,姐姐好介紹。
2024-05-06 129 浏览
👩🏻其實幾鐘意食印尼菜,平時都要去銅鑼灣食,估唔到而家喺旺角都食到!✨印尼炒飯$79炒飯質地濕潤,鹹鹹香香,感覺大人細路都鐘意🤣。最正係有埋蝦片同串燒,齊晒香港人嘅印尼comfort food。雞肉串燒肉質彈牙又多肉汁,好食過大多數串燒鋪🫨。下次會想試埋牛肉、羊肉串。提提大家,佢哋嘅sambal勁辣🥵。✨椰汁雜菜$69椰汁、蝦膏煮成嘅湯汁以鹹香為主,略帶椰汁香味。豆角煮到好腍同冇青味。印尼菜成日有嘅臭豆甜甜哋幾好味。✨燒牛仔骨$138 牛肉骨燒到好香,肉汁mix埋醬油嘅香甜。肉質易咬,筋膜位唔會硬唔會韌。佢哋嘅grill真係好高質!✨香茅椰糖薑蜜$29✨珍多冰$29兩款都好重椰糖香!同埋薑蜜味道超辣🫨。因為佢哋有啲嘢食都幾辣,建議叫凍飲🤫。

✨印尼炒飯$79

✨椰汁雜菜$69

✨燒牛仔骨$138

✨香茅椰糖薑蜜$29
✨珍多冰$29
2024-05-04 417 浏览
朋友帶我嚟食印尼菜,呢間係佢家姐姐推介嘅餐廳,話啲嘢食正宗兼好味,價錢又貼地。七點幾嚟到全場滿座,我哋去咗張大枱度搭枱,雖然係樓梯底,但個位幾闊落幾好座,冷氣十足仲好舒服添😆⭐咖啡沙冰Es Kopi Vanilla Smoothie 餐牌嘅特色飲品好多,有幾款嘢都想試,睇嚟睇去就先試杯咖啡沙冰,雖然中文寫係沙冰,但我覺得飲落似奶昔多啲,質感咁好杰身,咖啡味就係平時飲開嘅三合一嗰隻味啦😎⭐椰青Kelapa Muda朋友一向鍾意飲椰青,所以佢今日都係揀咗椰青,冰冰凍凍都好好飲㗎👍⭐巴東牛肉飯Nasi Rendang港式巴東牛肉就成日食啦,今次試下印尼正宗嘅巴東牛肉,意外地原來係唔辣嘅,牛肉炆得好軟腍,個醬汁鹹鹹地帶啲香料香,送飯一流😋⭐燒牛仔骨飯Nasi Ika Bakar自己叫咗呢款燒牛仔骨飯,再轉左斑蘭飯,我見其他人個飯喺砌到一個塔咁,點解我呢款冇嘅🤔冇得靚靚打卡添。牛仔骨有四片,已剪開好易咬,朋友話個色水好似鎮江骨,食落酸酸甜甜其實都真係有啲似㗎,伴碟除咗蝦片,仲有一件炸茄子同埋一個雜豆糕,顏色靚靚之餘仲好豐富㗎🤤⭐沙嗲雞肉三串 & 沙嗲羊肉三串Sate Ayam 3 Tusuk &

⭐咖啡沙冰

Nasi Rendang

⭐燒牛仔骨飯
Nasi Ika Bakar

⭐沙嗲雞肉三串 & 沙嗲羊肉三串
Sate Ayam 3 Tusuk & Sate Kambing 3 Tusuk
本來想叫啲小食,但好似啲小食得下午茶先有得叫,最後我哋揀咗三串雞肉同埋三串羊肉串燒,燒得幾香口唔乾身,個沙嗲汁好好味,不過個羊肉完全冇羊騷味,都唔係好食得出佢係咪真係羊肉添,哈哈🤭

⭐鹹魚通菜
Sayur Kangkung Cha Ikan Asin
本身叫蝦醬通菜,但店員話其實馬拉盞同蝦醬係一樣,個餐牌寫錯咗,呢款應該係鹹魚通菜,唔緊要呀,試下都好,碟菜好大碟,鹹鹹地都幾好味,食到有鹹魚味,但目測見唔到🤔咁神奇嘅。

食完坐喺度一陣飲埋杯嘢,見店員開始大聲播歌,原來餐廳收8點40分,嘩,好早收門呀😳下次都係預早少少嚟食先,呵呵。
2024-05-02
2024-05-03 105 浏览
香港提供印尼菜的餐廳不多,最近旺角花園街新開設一家「Restoran Indonesia Kampung Kita」,食物選擇豐富,定價合理-原隻燒魷魚 $118兩大隻魷魚,份量十足魷魚入口爽彈鮮甜,以微甜的燒汁調味已足夠滋味,蘸上印尼辣汁更惹味-燒牛仔骨 $138同樣夠份量,牛仔骨每件皆大塊肉質精瘦緊實,帶甘香可口的牛味,蘸上辣汁令味道層次提升-沙嗲羊肉三串 $69羊肉粒厚肉嫩滑又緊緻,帶啖啖羊肉香卻沒有羶味,蘸上粒粒花生麻醬混合辣汁夠滋味-細粒牛丸湯麵 $59材料有牛丸、豆卜、蔥花、乾蔥、芽菜及米粉等湯底清甜不膩帶牛骨香,牛丸輕彈,豆卜吸湯,米粉爽口,健康之選-蒜蓉通菜 $69通菜翠綠爽嫩,蒜蓉及鹹度比例平衡又毫不油膩-香茅椰糖薑蜜 $29薑味十足,加入香茅味道特別,充滿驚喜-熱檸蜜 $15檸檬夠新鮮,蜜糖為柚子蜜,香甜解膩
原隻燒魷魚 $118
兩大隻魷魚,份量十足
燒牛仔骨 $138
同樣夠份量,牛仔骨每件皆大塊
肉質精瘦緊實,帶甘香可口的牛味,蘸上辣汁令味道層次提升
沙嗲羊肉三串 $69
細粒牛丸湯麵 $59
材料有牛丸、豆卜、蔥花、乾蔥、芽菜及米粉等
蒜蓉通菜 $69
通菜翠綠爽嫩,蒜蓉及鹹度比例平衡又毫不油膩
香茅椰糖薑蜜 $29
薑味十足,加入香茅味道特別,充滿驚喜
熱檸蜜 $15
檸檬夠新鮮,蜜糖為柚子蜜,香甜解膩
2024-05-03
  • 沙嗲羊肉串