2019-12-07
话说几年前的午市来食过一次,记忆中这儿的叉烧不错,仲有咖啡饮。今日接女儿放学后,因晚上7:15仍要去补习,所以,就趁这中间空档时间,拖女去揾食,逛到去叉烧大王附近,刚下微雨,就带女儿入去,心谂亚女钟意食叉烧饭,我也有杯咖啡饮。 坐下后,侍应问饮乜嘢茶?(吓....我谂住饮咖啡咋噃,已心知不妙😂)再打开Menu睇,全部都系小菜(天呀!我可以掉头走吗?但、又唔好意思,唯有硬食好了,只怪自己唔小心😭。) 叫了一碟例牌叉烧比亚女试(叉烧Keep住水准,我不喜欢吃有肥的猪肉,试了一嚿便停手),另叫了生煎咸鱼肉饼(完全食唔到咸鱼的咸香味道,咬落去好弹口,但、入面有肥猪肉,赶快吐番出嚟),石窝麻婆豆腐(没有麻婆豆腐该有的香辣味道)。 除了叉烧外,呢餐真系食完喊住走,早知去番花园城果边食番果两间泰式或越式啰!因为,以小菜嚟讲,我食到厌既屋企楼下茶餐厅都整得比呢度好!☹