上星期某日夜晚想食上海菜, 于是就揾下油尖旺边间上海菜未食过,见到哩间皇之家大姊小笼包comment都唔错,价值都颇经济,就决定去试一试。 闲日的7点半只有3-4成客人,起初有D担心,以为自己又俾假食评呃左,胆粗粗照落order~ 二人的晚餐如下:- 酦辣汤。友人话味道唔错,但骤眼一睇, 料似乎唔系好足,睇落好似好稀,不过我无试过,评论不可作实。 小笼包。一笼两只, 果然系此店推介之作,皮真系够薄,涵都几入味,净系夹起都觉得重手,果然汤汁好满,一啖放入口一咬,满口都系汤汁,好满足!!! 什菌娃娃菜。好普通嘅一个上汤娃娃菜,什菌好少,D娃娃菜都好少,又唔新鲜,唔值$36一碟.... 葱油排骨汤面。汤嘅颜色好深, 以为好汤好入味,点知太多葱,搅到成碗都系好劲嘅葱嘅味, 好一般~~~仲有D排骨即系猪扒,有4成都系骨,4成系肥膏,得番2成系肉,点食呀?!?!?!$30虽然唔贵,但完全唔值啰~~~ 葱油饼。好的骰, 个外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK! 鸡丝粉皮。D粉皮都未解冻,食落口仲系冰冻嘅!?!?仲有一条条好似猪肠咁卷埋左一齐,好明显未完全解冻,还好个酱味道唔会太(漏),补救得番,唔系

二人的晚餐如下:-

一般货色~

葱油饼。好的骰, 个外皮太厚,食唔到入面有咩料, 唔OK!

鸡丝粉皮。D粉皮都未解冻,食落口仲系冰冻嘅!?!?仲有一条条好似猪肠咁卷埋左一齐,好明显未完全解冻,还好个酱味道唔会太(漏),补救得番,唔系又系唔合格啰!!!!仲有鸡丝同粉皮比例好唔balance~~~

总括嚟讲只有小笼包系推介之作,其他一系一般过一般~~~但还有一点可取之处就系,食物份量好适合1-2人食,的的骰骰咁,可以order多几款,如果要求唔高,为求是是旦旦搅掂一餐的话,哩度都可接受嘅~~~~但脆对不至于笑脸啰~~!!!
2010-11-04