2023-12-17
2002 浏览
朋友带咗我去红磡𠮶边食饭,同我讲话好想试吓呢间嘅虎虾拉面,去到见到都有唔少人响度等位嘅,好彩佢一早已经订好位,不过都要等一阵先入到去,感觉好似都几受欢迎,里面嘅环境都算系几日式几舒服嘅。首先,叫咗两杯串串冰汽水,主要系果一串冰咗嘅生果系几开胃嘅。仲有叫咗一个毛豆春卷,食落去冇乜味道,主要系有个酱用嚟点咗味道先出啲。跟住叫咗几串串烧,分别系玉子鳗鱼,里面嘅鳗鱼唔系一片嘅,而系一啲切碎咗嘅鳗鱼,一口食哂会比较好味。一串系蟹肉牡蛎,味道还算可以,不过唔算好特别。一串系咸腿蜜瓜,出嚟开头以为系带子,食落去都还算可以。不过整体嚟讲啲串烧嘅烧汁都系感觉太过浓同埋太过甜,令到食落去样样嘢都一样味冇分别。一个叫咗个牛肉汤面,呢个面相对来讲个汤好清,识落个感觉亦都系比较清淡。另外一个就系见到好多人都有叫嘅虎虾拉面,个汤底好浓,不过识落冇想像中咁龙尾,所以唔会觉得太饱都几好。范围用樱花虾包住只虎虾来炸,出嚟个感觉影相就好好睇,但系个人觉得用樱花虾太多返为抢晒啲味,同埋唔知点解觉得好似食紧鱼粮咁样。整体来讲都觉得值得一试同埋打卡会好好睇,如果下次再嚟就未必会食个虎虾拉面。