2011-08-01
去流浮山, 你话好好食, 又唔算, 但又不至于难食. 好抵食? 绝对唔系. 好贵? 邦记都唔算贵. 都系志在一班人有个活动, 找个地方去下, 如果想系元朗/屯门一带花一日时间玩同食, 就可以考虑去下流浮山.我都上网SEARCH晒OPEN RICE呀, 同睇了好多BLOG, 先考虑去邦记的.结果同预期中差不多, 都OK.当然要订位. 订位了位, 基本上都不会没有位. 佢地系流浮山应该都做到出名, 有熟客,所以附近好多间屋仔都比佢包O左黎做生意. 我订了的一张台就系要行入去小径的疑似仓库改装的小屋.跟住出去拣海鲜. 记得样样问价. 咁最少唔会比人觉得你系水鱼先啦.好似小偷个广告话斋, "老细比晒机会, 唔爬你个银包, 对唔住老细啦."所以千其唔好怕丑, 佢介绍D乜觉得贵, 咪同佢讲话贵啰, 叫佢介绍样平D.我地8个人, 有个老人家, 食量细. 哥哥介绍龙"等"两味, 话8个人3斤, 每斤$280 (其实计返起身十成蚊一襾都好平),我同佢讲老人家食唔多, 要两斤好喇, 另外蒸多条1斤鱼, 因为我阿爸钟意食鱼, 叫佢介绍条滑O既.咁佢真系介绍O左条好滑好滑的, 叫 "腊肠班
好抵食? 绝对唔系. 好贵? 邦记都唔算贵.
结果同预期中差不多, 都OK.
我地8个人, 有个老人家, 食量细. 哥哥介绍龙"等"两味, 话8个人3斤, 每斤$280 (其实计返起身十成蚊一襾都好平), 我同佢讲老人家食唔多, 要两斤好喇, 另外蒸多条1斤鱼, 因为我阿爸钟意食鱼, 叫佢介绍条滑O既.
咁佢真系介绍O左条好滑好滑的, 叫 "腊肠班", 应该系当日鱼获D杂鱼, 唔系成日有. 同样系$280一斤.
哥哥后来好自豪咁等我地食完重走过来问得唔得, 我话好得, 佢就好高兴咁. 另外清蒸饱鱼, 佢见我地会严贵, 就介绍O左D细鲍鱼仔, 话约$20只, 之但系咁细只饱鱼仔系出面成日食,
我自己都识蒸, 就想食好D. 叫佢介绍只大只D, 好味D, 佢就比只"大连鲍"我地, 话约$35-$40只.
真系好好味呀, 好"林" 好"鲜", 我阿爸冇乜牙都食到. (不过挂住食, 忘影相!)
总结一下. 买海鲜买O左$1500
要O左两只大肉蟹, 姜葱炒., 约$250
龙"等"两味2斤, 起球炒同椒盐班头腩, 约$600
蒸腊肠班1斤, 约$300
大连鲍8只, 约$300
九节虾8只, 开边豉油王炒 (略咸, 送啤酒刚刚好.), 约$150 另加工费收了$900, 煮了以上的送, 加埋下面
鱼汤送O既. 菜一碟送O既.
另炒O左两碟蛋/葱炒饭(我个姪仔食斋, 净食炒饭), 同一碟蒜蓉菜芯.
大青两枝
8个人$2400, 即每人$300.
咁我估你如果食D炒蚬, 生蚝, 应该会平好多.