餐厅: 憶食尚臘味煲仔飯
资讯:

今次真系要大叫一句好好味啊!!!!比张大合照大家睇先~话说老板成日都话想试下香港的煲仔饭,但系一般食煲仔饭的地方都比较随意。终于比我揾到间坐得舒服,食物又靓仔的地方啦。其实一间餐厅食物品质好唔好,除咗主打菜,茶水前菜的质数都好重要。忆食尚腊味煲仔饭真系无令我失望,只系玄米茶都超有水准。玄米香气四溢,暖暖入心。第一次黎紧系要食佢地的招牌菜腊味煲仔饭!!!我想话简直系我有生以来最好味的煲仔饭!!!原来餐厅的总公司就系食品工场,餐厅内的食材大部份都有自家公司供应。腊味煲仔饭内有鲜肉腊肠(系我食过最好食的腊肠,肥瘦适中,超多肉汁)广色腊肉(非常野味,肉质不会于干身)南安板鸭(都非常野味,口感较腊肉柔软)米饭干身度也恰到好到处,超多饭焦!!!!!最后店长更介绍我地煲仔饭可以两食,加上特制上汤滚起将整个饭焦味更特出!!!川椒麻辣鸡煲亦好出色!!!开胃而不会过辣,鸡肉肉质鲜嫩,不像雪藏货。建议要衬热食,因为冻咗辣油会依附食物上。今次真系连我个要求多多的老板都好满意,仲即刻订咗枱再带朋友黎食饭。以后谂起煲仔饭,我都有地方介绍啦!
今次真系要大叫一句好好味啊!!!!
比张大合照大家睇先~

终于比我揾到间坐得舒服,食物又靓仔的地方啦。

玄米茶
第一次黎紧系要食佢地的招牌菜腊味煲仔饭!!!
广式腊味煲仔饭

我想话简直系我有生以来最好味的煲仔饭!!!

广式腊味煲仔饭

广色腊肉(非常野味,肉质不会于干身)
南安板鸭(都非常野味,口感较腊肉柔软)
米饭干身度也恰到好到处,超多饭焦!!!!!

川椒麻辣鸡煲
建议要衬热食,因为冻咗辣油会依附食物上。

以后谂起煲仔饭,我都有地方介绍啦!
2021-04-22
玄米茶