2023-10-19
最近天气凉凉地,就相约朋友去食暖身的腊味饭。我觉得呢度嘅环境,舒适优雅的氛围,枱与枱之间有薄纱屏风,屏风上有精美艺术图案,作间隔用,感觉私人度高,可以好好哋享用美食😊🥓🥘 川味腊味煲仔饭 (HK$167/2人份).一打开盖巳香气四溢,店员即时洒上葱花、芫荽和豉油,捞匀啲饭来做简单调味,但啲饭嘅味道不简单,有浓厚的腊味咸香味,好惹味😍.腊味就有川味腊肠,腊肉和腊鸭.川味腊肠是用散养300天的土黑猪,猪符背和前腿肉有二肥八瘦的独特比例,有少少麻辣味,惹味之余,食咗也唔怕肥👍🏻 .腊肉片,层次分明,零肥腻感.腊鸭的咸香也刚刚好.食咗15分钟左右,店员又来帮手铲起啲饭焦。Wow,饭焦竟然刚刚好,一点㶶味都没有!口感非常干脆!🐓🥘 黑松露鸡煲 (HK$157).一打开盖先闻到好香嘅黑松露味,店员就帮我哋捞匀煲𥚃食材.鸡肉嫩滑也满有镬气.煲𥚃的三色椒和紫洋葱,切片,炒得鲜甜又软腍😋.唯一挑剔位系鸡件切得细件,食起上嚟比较多骨🥬🥘 芥菜排骨煲 (HK$117).3款煲之中卖相最平凡,不过估唔到新鲜嫩口的芥菜,靓排骨切粒煮至软腍肉甜,再加埋黄豆,这个食材组合系非常之美味,汤底清甜,我哋当汤咁饮晒😋🍵
🥓🥘 川味腊味煲仔饭 (HK$167/2人份)
.腊味就有川味腊肠,腊肉和腊鸭
.腊肉片,层次分明,零肥腻感
.腊鸭的咸香也刚刚好
🐓🥘 黑松露鸡煲 (HK$157)
.一打开盖先闻到好香嘅黑松露味,店员就帮我哋捞匀煲𥚃食材
.鸡肉嫩滑也满有镬气
.煲𥚃的三色椒和紫洋葱,切片,炒得鲜甜又
软腍😋
.唯一挑剔位系鸡件切得细件,食起上嚟比较多骨
🥬🥘 芥菜排骨煲 (HK$117)
🍵 玄米茶 (茶介 HK$15/每位 x2)
.满满米香的玄米茶,入口清淳,很好饮😍
📌提提你:
.堂食有10%服务费喔!
.食饱饭可以去餐厅门前的商店区,有餐厅的自家食品可以买走喔!
.朋友话楼上仲有,主要系大枱,洗手间也系楼上,好干净,卫生唔错👍🏻