2019-02-12 267 浏览
隐藏系窄巷中的日式小店,原来除左竹家,仲有哩一间。见分数几高,又见到有优惠,仲唔驶排队,一于试下。回头率:🌕🌕🌑🌑🌑环境:🌕🌕🌕🌑🌑服务:🌕🌕🌕🌑🌑份量:🌕🌕🌕🌑🌑味道:🌕🌕🌗🌑🌑价钱:HKD100/Pal【Summary】坐得阔落。幼面,叉烧好味,流心蛋普通,汤味道偏淡。饺子煎得过硬。整体过誉。——————————————————————‼️利申:个人中意豚王麻麻地中意一兰,浓汤控粗面控硬面控,以下食评极具主观性<黑天王> HKD82 🙃为免误会左“黑“字含义,特意去openrice 确认一次,系指黑蒜油。完全冇黑蒜油味,而哩碗我地专登所有选项都拣左浓,结果依然淡到,如果瞇埋眼直接食我唔会答到系黑蒜油,可能连猪骨汤底都估唔到。流心蛋视觉效果一流,可惜食落冇甜味冇蛋味,得淡淡的酱油咸味叉烧系唯一值得赞嘅,肉颇嫩口又唔会太薄,份量都唔细。<限定王——味增拉面>HKD92 😐带子好评,鲜甜。汤底拣左普通,都劲咸。除左咸,食唔出其他味。不过对比黑天王,起码叫饮到猪骨味。面拣左极硬,对比黑天王嘅普通软硬确实有明显硬些少,但系对硬面控嘅我来讲始

回头率:🌕🌕🌑🌑🌑

【Summary】
——————————————————————

黑天王

<黑天王> HKD82 🙃

流心蛋视觉效果一流,可惜食落冇甜味冇蛋味,得淡淡的酱油咸味

叉烧系唯一值得赞嘅,肉颇嫩口又唔会太薄,份量都唔细。
味增天王

<限定王——味增拉面>HKD92 😐
带子好评,鲜甜。

面拣左极硬,对比黑天王嘅普通软硬确实有明显硬些少,但系对硬面控嘅我来讲始终差少少。
日式煎饺子

<日式煎饺> HKD30 😐
味道普普通通,饺子皮都算薄,但系煎得脆到硬,咬到牙都痛

💁🏻‍♀️本身唔中意幼面,评分标准自然会提高左

💁🏻‍♀️汤底真心失望,唔系过淡就过咸,可能填纸仔真系摞黎摆

💁🏻‍♀️下次宁愿行远啲去九号水产果头食拉面算了