2023-09-06 37 浏览
「别忘了」由人气荃湾店开到去大西北嘅天水围分店啦,我又点可以唔试下呢?餐厅主调为粉红色,门口有棵樱花树,相当有特色,入面空间都算宽敝,干净企理,带俾人舒适嘅感觉。平日午市时段有60分钟定食边炉套餐,有七款猪肉或牛肉拣,汤底方面就有九款,除此之外,仲有各式各样嘅小食、甜品同饮品。七款肉类分别系:西班牙粟饲猪梅片牛板腱极上牛翼板美国封门柳美国牛小排日本宫崎牛纽西兰顶级肉眼.而汤底就有:台湾麻辣汤芝士牛奶锅台湾药膳当归汤店湾惹味沙茶汤台湾香浓椰子鸡汤台式寿喜烧台湾蕃茄汤「别忘了」香浓猪骨汤鲣鱼昆布汤。我地分别拣左椰子鸡汤同蕃茄汤。椰子鸡汤好清香,椰子味亦非常浓郁,带轻轻嘅鸡味,至于蕃茄汤味道极之鲜甜,值得推介。肉类我地拣左每位$118嘅纽西兰顶级肉眼,牛味香浓,肥瘦适中,食落唔会鞋口,咁嘅价钱每人都有150g 牛肉都算系超值。虽然呢个系午市定量放题,肉类无得追加,但系火锅配料好多,一定唔洗惊唔够饱。最值得一提嘅系饺丸类,牛丸、包心丸、香菇贡丸、鱼丸、芝士饺、蛋饺、狮子狗样样齐,蔬菜方面仲有粟米、菠菜、木耳、紫心萝卜、A菜、金针菇、南瓜、羽衣甘蓝、玉米笋,梗有一两款啱食。除此之外,仲有各式各样

七款肉类分别系:
台式寿喜烧
台湾蕃茄汤
「别忘了」香浓猪骨汤
鲣鱼昆布汤。

我地分别拣左椰子鸡汤同蕃茄汤。

除此之外,仲有各式各样嘅饮品,有别于其他火锅店,呢度仲有台式饮品,好似珍珠奶茶、水果茶、百香果梳打咁,可以拣甜度同冰量,认真唔错。

熟食方面有脆皮香蕉、地瓜丸、脆皮地瓜条同香甜番薯仔,极有台湾风味。

甜品方面亦都有好多选择,好似芋圆仙草、雪榚窝夫咁,我喜欢嘅系「云呢嗱雪糕配迷你窝夫」,佢标榜系用兰王蛋整,窝夫外脆内软,配埋冻冰冰嘅雪榚,一冷一热成强烈对比,至于芋圆仙草亦都相当出色,芋圆食落劲有咬口,令人一口一口咁食过不停。