2022-05-26 77 浏览
老妈拌面以前成日系超市买老妈拌面食,估唔到屯门都开咗间,今日就同男朋友去食个晚餐。餐厅既装修好简约,以浅木色为主色调,有种屋企既感觉。门口挂咗佢地主菜既名牌,好有台湾既风格。今日可能夜咗少少收工,一去到排咗冇耐就入到去了。餐牌设计得好靓仔,第一页有介绍唔同种类既面条,菜式有好多选择,除咗拌面之外,仲有好多台式小食,令人非常回味以前去台湾旅行既时光。咁夜食饭又唔想肥,唯有叫多啲小食啦。我地拣咗酥炸甜不辣,外皮炸得好香脆,而入面又好烟韧,外内口感形成强烈对比,加上辣中带甜既酱汁,非常醒胃。第二样系台湾香肠,肉汁好丰富,食得出好香既猪肉同油脂味,配上刺激辛辣既生蒜,好惹味。我地见隔离枱既韮菜猪肉水饺好饱满,好吸引咁样,咁我地都吹咗一客。水饺火候掌握得好好,外包有咬口,馅料屙多好新鲜,意想不到咁好食。黎到主菜,我地就拣咗佢既人气推介,花雕鸡拌面。首先,面条系关庙面,比较阔身同埋有好多波浪纹,形状感觉上会比较挂汁多啲。鸡肉有四大件,酒味都好突出,鸡件亦都好滑。酱汁味首浓郁,但唔会过咸,真系几好食。最后我地叫咗个花生地瓜球作结,口感同能湾夜市既有啲唔同,但口感软糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔错呀
老妈拌面

最后我地叫咗个花生地瓜球作结,口感同能湾夜市既有啲唔同,但口感软糯,加埋一粒粒既花生中和甜味,唔错呀!