2010-09-16
星期日中午,同老公行开吉之岛,想食D简单开胃嘢,醒起杂志推介过附近有间吃面好似noodle concepts的餐厅,于是打电话问了地址,走入去试试!当天由于是星期日,都有不少人等紧,不过好快就安排到位比我哋。看见餐牌及推介,原来间餐厅并非只是有面食,仲有小食、甜品同特色饮品添,于是每样都叫D来试试,先叫了日式芝麻酱冻豆腐花同花雕醉牛脷托,好喜欢日式芝麻酱冻豆腐花,D酱汁配对滑滑豆腐花,一流!而花雕醉牛脷托也想不到咁好味,一直对牛都麻麻,不过好细介绍到,就即管试试啦!又是估唔到,粒粒淡淡肉,吃落口Feel到新鲜用料的感觉。我老公仲讲间餐厅都好 dum 本,连旁边D配菜都用靓嘢,他话你去超级市场睇(Taste) 就知价,所以连配菜都食埋。吃完小食之后好开胃,我叫了猪扒冬荫汤掺掺,掺掺有两种质感,米粉+油面,好特别。谂住一碗面多极有限,点知份量咁多,D猪扒又多又超好味,外层脆但内层有汁,食开猪扒就知同快餐店D有好大分别,差唔多价钱,但味道相差好多!值得推介!老公就叫了碗贵D的牛坑腩虾子清汤油面,他话D料好新鲜!份量都好多,我试了两口,果然贵得有道理,味道浓中带鲜!唔!很不错。由于份量多的原因
吃完小食之后好开胃,我叫了猪扒冬荫汤掺掺,掺掺有两种质感,米粉+油面,好特别。谂住一碗面多极有限,点知份量咁多,D猪扒又多又超好味,外层脆但内层有汁,食开猪扒就知同快餐店D有好大分别,差唔多价钱,但味道相差好多!值得推介!老公就叫了碗贵D的牛坑腩虾子清汤油面,他话D料好新鲜!份量都好多,我试了两口,果然贵得有道理,味道浓中带鲜!唔!很不错。由于份量多的原因,我们两个都食得好饱,剩下不少油面!
虽然好饱,但见到他们D特色饮品同甜品好吸引,于是抖了一抖,再试埋红豆鲜奶特饮同叫了一客芝麻糕,两款东西都系在其他地方食唔到,红豆鲜奶特饮唔似红豆冰咁,饮落口感到好健康好有咬感,真不错!至于芝麻糕,听老细讲系芝麻粉是人手磨的,而食落真你好好味,难以形容!我仲叫多两客作宵夜添!
最后,原本只系想食碗面,竟然都试了唔少嘢!肚胀得饱饱的,但难得的那份满足感,令人心情愉快!阿妈讲得啱: “一分钱,一分货”,下次带埋她来食!