2018-12-16
全职妈妈今日宣布偷走 与友人食个午餐 友人偏爱素食 今次就黎试下呢间雅悠蔬食 连大胃王如我都觉得满足呢店子在金马伦道B2出口向恒生方向行 一条大直路不难找 从K11果边去亦一样方便12点去到 人流不多 但将近1点就座无虚席了 都系预约人士呢紫 全部都系紫的氛围 自以为闻到薰衣草香(误)期间见店员抹枱布都系紫色 太强大了前菜- 洛神花烩啤梨藜麦沙律 大家都拣左Lunch Set互相Share 前菜就一样既 底既沙律菜应该都系嗌货 新鲜既 特别在个烩啤梨 非常清甜 而加埋黑醋竟又更带出个香味 藜麦又加强下口感 有诚意汤品- 红甜菜番茄忌廉浓汤 汤品可二选一 大家一中一西就试晒啦呢个汤将材料打碎 番茄甜酸度刚好 再饮多口 竟有南瓜味既错觉 系好味既汤品- 印度椰子腰果甘荀雪耳汤 啖啖充满椰香味 雪耳令个汤好滑口 甘荀粟米亦令汤更清甜 整个清润美味 冬天饮暖笠笠点心拼盘拼雪菜毛豆菇丝紫淮山汤面 $108点心拼盘个样都几似 有:香菇蒸素饺(正常、无惊喜)、五香沪式春卷(爽脆不油 好味)、素叉烧包(最似 亦最好味)、素翅香菇烧卖(外形似 但内层的伪肉肉太松 中规中矩)配上既汤面 伪肉丝做到肉香 惊
配上既汤面 伪肉丝做到肉香 惊喜 紫淮山面像弹牙的上海面 整体感觉小清新
新黎 就梗要试下「新珠玉」啦(冷)卖相好宏伟好罪恶 汉堡有黑白芝麻 又香又松软 伪肉肉味道像日式野菜咖哩或牛肉薯饼一类 比肉松化而又无咁腻 假芝士像少时芝士波的味道 质感则像明太子/ 多春鱼的春一般 又几得意㖞 薯条都够香脆 整体好评!
餐饮比起平日既咖啡/茶 都算多选择 友人既柚子蜜很足料 亦不会过甜 我就+$10试个雪梨汁 有蓝蝶花既天然色素陪衬 系靓既 而且好夹个环境味道 真心好味 清甜得黎多一种舒喉感 咁岩呢几日喉咙干干地 一饮 正呀!
本来犹豫要呢款定椰香紫薯千层班戟(跟餐+20)但睇左相再加见到「冬季限定」「尖沙咀限定」肤浅的咱们马上下决定了黑糖底够姜 甜度岩岩好 芋圆好烟靭而且不同颜色 真系食得出唔同味道(芋头 紫薯 番薯)而最特别系个布丁 平日食奶布丁 一两口就有闷腻感 但呢款 口感保留 但味道换上豆乳则清爽得多 比豆腐花多一种亲厚 很爱!
友人的腰果露 也是足料之作 较坊间制作的稀 但味道很够 亦避过那饱肚感
店子不单环境舒适 食物精致 价钱合理 服务亦值得一赞 上菜收碟各样都不徐不疾 刚刚好就是最好 一定会再来的