2023-05-12 51 浏览
放咗工同同事嚟到喜记食海鲜,一直都听人讲话喜记嘅海鲜非常出名,但系就真系第一次嚟食,真系要认真嗒一嗒!🦀招牌避风塘炒辣蟹2只超级好味,又香又辣送饭一流嘅避风塘炒辣蟹,蟹钳非常大只,啖啖都系肉。蟹肉就咁食非常甜,配埋个炸蒜粒,香辣有香口!🦐椒盐特大濑尿虾6只(每人一只👍)呢个赖尿虾都系必食㗎,大大只用椒盐炒,椒盐嘅味道非常惹味,渗晒入虾壳同虾肉入边,虾嘅甜味和椒盐嘅刺激味融合喺一齐😋🐟椒盐九肚鱼超滑啲啲嘅九肚鱼,鱼肉非常非常滑,大厨已经将佢起晒骨,食落去淡淡都系鱼肉,椒盐家蒜粒,极惹未配搭!🐖白灼猪肚九菜花呢个白灼猪肚韭菜花,清清地,食到原汁原味嘅猪肚,和韭菜花味。猪肚好有口感,韭菜花嘅味道清香。🐚油盐水浸蚬原汁原味油盐水浸,蚬已经吐晒啲沙出嚟,蚬肉大只又鲜甜。🐓沙姜鸡脚鸡脚煮得非常谂,入口已经骨肉分离,非常容易食,沙姜🫚味十足,系我食过最好食嘅沙姜鸡脚!🐚白灼花螺花螺好大只,厨师仲好有心机将每一只花螺到撩左出嚟,先至再原只攞去灼。食𠮶时客人唔使一只一只好辛苦慢慢撩,非常加分。螺肉弹牙够原汁原味。🐖避风塘蒸排骨呢个避风塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只系生蒜头转左炸蒜头,因为系炸蒜头,所以多
🦀招牌避风塘炒辣蟹2只
🦐椒盐特大濑尿虾6只(每人一只👍)
🐟椒盐九肚鱼
🐖白灼猪肚九菜花
🐚油盐水浸蚬
原汁原味油盐水浸,蚬已经吐晒啲沙出嚟,蚬肉大只又鲜甜。
🐓沙姜鸡脚
🐚白灼花螺
🐖避风塘蒸排骨
呢个避风塘蒸排骨同豆豉蒸排骨好相似,只系生蒜头转左炸蒜头,因为系炸蒜头,所以多咗一份蒜香味。
🦪潮州蚝仔肉碎粥
呢个蚝仔肉碎粥材料非常丰富,你一啖粥都食到蚝仔和肉碎,好味好味!