今日同女友共度嘅午餐时光,因为呢两款烧宫崎和牛定食而变得特别难忘。A5宫崎和牛牛柳定食,块厚切牛扒甫上枱已经散发住诱人嘅牛肉味。牛肉喺烧炉上面滋滋作响,表面微焦香脆,入面仲保持住诱人嘅粉红色。第一啖咬落去,外面带有轻微嘅焦香,入面依然鲜嫩多汁。肉质绵密得嚟又唔失弹性。宫崎和牛特上肩肉眼定食就呈现出另一种风味。薄薄嘅肉片喺烧炉上面只需要短暂加热,肉质好快就变得柔软。入口嘅时候,肉片几乎瞬间溶化,每一块都保留住和牛独有嘅香气,表面仲带有丝丝微焦香,增添咗额外嘅风味层次。两款唔同厚切嘅烧和牛,各有特色,但同样咁展现出宫崎和牛嘅极致品质。厚切嘅浓郁满足,薄切嘅清新细腻,令我哋得到双重享受。烧嘅过程唔单止冇破坏和牛嘅鲜美,反而增添咗一层独特嘅香气。