2023-08-30 134 浏览
今日放假,去围方行吓,行完所有餐厅,见呢间最多人排队,又见系日本手打乌冬(百年老店),几吸引,就排队试吓。今日系间日,都几快,入门前派定点餐纸,剔好咗,入去坐底,等吓等吓,等咗好耐,店员话,乌冬要专诚煑20分钟。冇所谓啦,我放假,同时亦都充满期望,专诚煑,应该好好食。等咗差不多半个钟,第一个乌冬到……表面睇,冇咩配菜,一个面豉汤底,好似浆糊咁,食吓啲材料:乌冬(硬而无味)牛肉(好细块,冇乜味)腐皮(冇质感,冇味)汤底(冇面鼓香味,亦冇其他味,合成感觉)鸡蛋: 呢个系唯一好食(用靓蛋)一碗乌东,百多元,其实唔系贵,喺大商场,舖租成本都贵,只系我一时间唔记得咗,一心谂住百年老店,一心谂住以为是手打,期望过高,所以失望(但比起一般日式店,还是有很大差距,不会再来)。我通常都系,唔啱食,伏咗,就即刻停手(叫屋企人都停),止蚀离场,结果出咗去大围火车站果边,食个茶餐,算了。

冇所谓啦,我放假,同时亦都充满期望,专诚煑,应该好好食。

乌冬(硬而无味)
牛肉(好细块,冇乜味)
腐皮(冇质感,冇味)
汤底(冇面鼓香味,亦冇其他味,合成感觉)
鸡蛋: 呢个系唯一好食(用靓蛋)