2024-10-06 183 浏览
早排经过元朗,突然醒起之前食过一间生煎包店味道唔错,附近好似有分店,谂住去再食,去到果然系最多人食𠮶间。好好彩啱啱有张枱空出嚟,唔使等位,我同朋友都有啲饿,就谂住咩都叫啲黎食。 第一样上嘅系原味上海小笼包。热辣辣一拎起,已经见到入面嘅汤朗朗下,包皮仲系透明嘅,好薄,一睇就知皮薄馅靓。咬开啲汤汁即刻涌出嚟,味道鲜甜,食得好满足。 跟住上嘅系我哋叫嘅两款生煎包,分别系招牌生煎包同蟹粉生煎包。招牌𠮶款已经好好食,底部煎得脆口,但唔会㶶,唔会太硬,啱啱好。有之前食生煎包嘅经验,搣开少少包皮,先饮一啖热辣辣嘅肉汁,真系好香好浓郁。而蟹粉生煎包更鲜味,一咬落去,蟹粉嘅鲜甜味即刻释放出嚟,睇得出佢有满满既蟹粉。 最后仲叫咗两款主食,葱油鸡扒饭同鸡丝粉皮。葱油鸡扒同平时食开嘅葱油唔同,呢度系用干葱整嘅,估唔到有几香。而鸡丝粉皮都做得唔错,麻酱配埋鸡丝本身都好夹。最贴心嘅系,枱边仲有张纸写住如果唔够麻酱可以再加,真系好细心。 总括嚟讲,想要啲平价美食,呢一间绝对可以满足到我嘅口味,不枉我一食再食。🤩 #刘兴记元朗店生煎包专门店

#刘兴记元朗店生煎包专门店