2025-02-18 0 浏览
上个星期,我带男朋友嚟呢间日本餐厅庆祝6周年,主要系为咗佢哋嘅omakase套餐。我哋坐喺吧台前面,厨师喺我哋面前亲手整每一道料理,好有feel。喺呢种环境食晚餐,气氛温馨又浪漫。第一道菜系海胆寿司。饭好柔软但有嚼劲,配埋鲜甜嘅海胆,一口食落去,感觉到好浓郁嘅海洋风味。食材真系好新鲜,好正!接住系扬银杏同鹅肝。呢个搭配对我嚟讲好新奇。扬银杏嘅口感好软糯,鹅肝就绵密香滑,两个一齐食,好有层次感,好好食。之后系柚红樽鱼,煮得好红橙色,睇落就好可口。食起嚟真系好好食,鱼皮脆嫩,肉质好软嫩,非常鲜甜。每一口都好享受!当时,厨师准备嘅甜品系梨同蜜瓜嘅组合。呢两种水果都系好清甜多汁,特别系梨,口感脆嫩。我男朋友就比较钟意蜜瓜,非常甜,好爽口。之后主菜系牛肉。牛肉入口即化,好有嚼劲,散发住浓郁嘅牛肉味,每一口都好享受。整顿晚餐落嚟,又有视觉嘅享受,亦都有味觉嘅满足。我同男朋友都食得好开心,令我哋嘅周年庆有著满满嘅快乐回忆。