2024-08-16
阿姨同我住得远,所以我哋嘅关系唔系太好,因为好少有机会见面。今次难得阿姨邀请我哋去尖沙咀嘅日式餐厅食晚餐,我当然系要去嘅。阿姨系一位医生,我特别崇拜佢,今次终于有机会问佢关于学医嘅事情啦。 呢间餐厅嘅食物味道唔错,每一道都有自己嘅特色。我哋都好满意。我哋点咗以下几道菜。 南関腐皮寿司:腐皮寿司甜甜哋,食咗好开胃!一盘六个食得啱啱好。 𠮶啲腐皮唔会好似有啲地方卖𠮶啲咁,食起上嚟好假,好软又好滑,甜入面仲带啲微微嘅豆香。明太子蛋黄酱烧油扬豆腐:呢个系我食过最有味道嘅豆腐!明太子带有微微嘅咸味,配埋蛋黄嘅香气,太绝啦!仲有豆腐软软哋,整体嘅口感真系好丰富呀!炸牛蒡:鲜甜酥脆,咬起嚟非常爽!特别适合当饭后聊天嘅小零食!听阿姨讲学医𠮶阵,我都系一边食炸牛蒡一边听,特别爽!熊本蔬菜『天草大王』鶏面团汤:阿姨话面团汤系日本嘅家常料理,呢度嘅汤底浓郁,蔬菜新鲜,非常好饮! 同香港嘅住家饭鸡汤比起嚟,佢哋嘅鸡汤味道更加鲜更加香,而且仲好有自己独特嘅风味。鲷鱼配自制意大利芝士:鲷鱼鲜甜,非常滑软,仲带有淡淡嘅海鲜味,加埋自家嘅芝士,咸香嘅味道喺口中散开,每一啖都系顶级嘅享受😙 阿姨除咗今次嘅学医分享,仲同
鲷鱼配自制意大利芝士:鲷鱼鲜甜,非常滑软,仲带有淡淡嘅海鲜味,加埋自家嘅芝士,咸香嘅味道喺口中散开,每一啖都系顶级嘅享受😙 阿姨除咗今次嘅学医分享,仲同我倾咗计。今次真系一个好难忘嘅回忆,我特别珍惜!