2019-12-19
焱丸水产今次系第二次帮衬,第一次系朋友带我去食、今次系我带另一个朋友去食,好野就紧系要一个传比一个啦💯。焱丸位于棉登径,虽然成条街两旁都有唔同食肆,但今晚眼见只有焱丸门口企左唔小等枱客人,好彩我预早卜左枱,只系等左十数分钟,已经安排入座😃入到座位,朋友形容自己恍如置身🏮日本居酒屋😆装修摆设好有日本风情。一张二人枱够晒濶落,唔会迫夹,坐得好舒服😃先黎一个开胃前菜,三文鱼牛油果油酢渍,三文鱼同牛油果口感差唔多,滑滑溜溜咁,捞埋伴碟嘅沙律菜同爽脆嘅海藻一齐食,酸酸味味,好醒胃😋焱丸号寿司🍣,呢个超夸张,寿司面头嘅鱼生份量多得夸张😋,简直要用满泻黎形容😂,海胆带子粒,海胆好creamy,新鲜清甜冇腥味、拖罗蓉好粉嫩滑溜、蟹肉清甜,加埋三文鱼子一齐食,味道刚刚好,呢个寿司必选,影相攞like冇得输👍🏻刺身三盛,一睇色泽就知好新鲜😋,三文鱼腩油花分布均匀,入口溶化😋、带子鲜甜、油甘鱼好肥美,全部厚切,口感大满足😋重头戏黎啦,蟹味噌甲罗烧、黑松露蟹肉甲罗烧、松叶蟹膏帆立贝、海胆帆立贝、鲍鱼,所有烧物都系由侍应代劳,我地就净系乖乖地坐系度影相同等食😆蟹味噌甲罗烧、黑松露蟹肉甲罗烧,首先将鹌鹑蛋倒入蟹壳
蟹味噌甲罗烧、黑松露蟹肉甲罗烧,首先将鹌鹑蛋倒入蟹壳内,将蟹籽同蟹膏蟹肉一并捞均,大约烧十余分钟即成,我就钟意捞埋d青瓜丝一齐食,哗,蟹膏果种香,真的冇法形容,呢个必食👍🏻
松叶蟹膏帆立贝、海胆帆立贝,松叶蟹膏同海胆烧完都已经溶晒入汤汁入边,所以呢个一定要连汁都饮埋👍🏻
海胆帆立贝、松叶蟹膏帆立贝
鲍鱼,超新鲜,烧果时鲍鱼仲不定蠕动紧,厚肉弹牙👍🏻
最后食埋个北海道海鲜炒饭,饭底够爽身,粒粒分明,赞👍🏻,海鲜份量唔小,啖啖都食倒有海鲜,仲有劲多蟹子,入口食到卜卜声😂
呢度打正牌号食水产,今晚全部水产都非常新鲜,真系大饱口福,朋友都话我好介绍,仲话会推介比佢嘅家人朋友黎食添😆