2011-12-17 38 浏览
之前睇过好多杂志报道,我这个甜品痴已经久仰Petite Amanda 之名。今日终于有机会一试其水准。是日甜品的选择不多,大概只有五六款。堂食亦只能在像food court 似的座位。首先点了颇出名的Croissant $15,咬落去冻冰冰,没有我最喜欢面包新鲜出炉的脆口及牛油的香味,幸好其层数颇丰富,建议先焗热才给客人。本人都系觉得The Mandarin Cake Shop 嘅Croissant最出色!之后点了看似很有层次感嘅Bresillienne $41,食落d mousse有淡淡嘅咖啡味但唔够突出而看似很有层次感的部份只是围边的蛋糕, 颇为失望! 幸好这次只系路过光顾, 如专程出黎食就不必啦!

Croissant $15
Bresillienne $41