2023-12-11
用餐日期:2023年12月 晚餐系庙街拥有5个舖位既兴记菜馆,主打煲仔饭及小炒,当日去系晚上9点,唔需要排队就有位,小菜上菜速度相当快,煲仔饭需时就长少少。《$70 兴记煎蚝饼-小》⭐️⭐️蚝饼有分大同小,今次叫左小,有两大块。一上枱就闻到好香,蚝仔份量好足,亦都食到浓浓蛋香味,但唔知系咪做法唔同,食落唔松化,唔香脆,个人黎讲就比较喜欢脆口蚝饼啦。《$120 兴记小炒王》⭐️每间舖头既小炒王配料都有d唔同,但万变不离其中,而兴记小炒王系落秀珍菇😂真系第一次见,几欣赏餐厅系上面落小鱼干,令口感丰富左好多。镬气就唔太食得出,而且韮菜花有渣,碟底d油多到油浸菜咁,我明白出街食饭好难可以少油,但呢碟真系成碗汤咁,好恐怖,仲要收$120,应该冇下次。《$95 椒盐焗鲜鱿》⭐️⭐️⭐️今晚四样野比较,椒盐鲜鱿叫做最好食,起码炸粉唔厚,鱿鱼唔会过熟咬唔开,食落香脆有炸既感觉,但呢d系餐厅基本要做到既野,只能说是不过不失。《$80 免治牛饼煲仔饭》⭐️+$5 加蛋 +$8 加腊肠煲仔饭饭香唔够,煲仔饭既灵魂 饭焦近乎系无,可能成煲饭只得一块好细块,牛肉系普通免治牛,腊肠切开左一半,食饭都食唔到腊味既油香味,总括来说
《$70 兴记煎蚝饼-小》⭐️⭐️
《$120 兴记小炒王》⭐️
《 $95 椒盐焗鲜鱿》⭐️⭐️⭐️
《$80 免治牛饼煲仔饭》⭐️
+$5 加蛋 +$8 加腊肠
煲仔饭饭香唔够,煲仔饭既灵魂 饭焦近乎系无,可能成煲饭只得一块好细块,牛肉系普通免治牛,腊肠切开左一半,食饭都食唔到腊味既油香味,总括来说不太合格。
人均消费:$200
环境:7/10
食物:5/10
服务:7/10
性价比:6/10
整体:5/10 名过其实
兴记菜馆
油麻地庙街12, 14, 15, 17, 19号地舖
#香港 #美食 #香港美食 #太子 #九龙 #foodie #食评 #finedining #扫街 #煲仔饭 #油麻地 #庙街 #兴记 #窝蛋牛肉 #蚝饼 #椒盐鲜鱿 #腊肠