2017-08-10 749 浏览
7月份仲系我嘅生日月,又有朋友约食生日饭。虽然外面三十几度,但一样有人提议打边炉。不过既然系室内凉住冷气打,咁又真系无乜所谓嘅。如果郊外BBQ就真系咪搞我啦。朋友拣左喺九龙城呢间大边炉火锅店,门面非常简洁,而且系楼上铺,需行上一层楼梯。一班人最好就系叫套餐,唔驶慢慢谂。当然唔够嘅话仲可以加其他野啦,呢度火锅配料选择都几多,而且价钱唔算贵啊。汤底我地拣左香茜皮蛋,原因好简单,就系贪佢有莞茜够下火嘛。人就系咁矛盾,又要打边炉又要怕热气㖞。哈哈先黎海鲜刺身拼盘,有象拔蚌、带子、𫠒红鱼等等,其中象拔蚌当刺身食又得、放入火锅渌一渌又得,味道都相当鲜甜。而家四围都叫安格斯牛肉,连老麦都有得食啦,所以想食上等牛肉,一定要试下呢个Prime Grade质素嘅安格斯了。要达到呢个级数,除左牛只本身血统外,油花纹理同脂肪比例都要达到一定标准。所以供应量一定唔会多。而且渌嘅时间要留意一下,千祈唔好渌太耐,咁就食到佢嘅鲜嫩,又唔会「鞋」口啦。黑松露翠玉饺、沙葛爽爽饺、水饺、鱼皮饺加埋就系大边炉4色饺啦。4款都各有特式,馅料又够新鲜。另外点了自制墨鱼滑同自制虾滑,两款都食到墨鱼同虾本身的鲜甜味,而且都弹牙爽口。
7月份仲系我嘅生日月,又有朋友约食生日饭。
虽然外面三十几度,但一样有人提议打边炉。
不过既然系室内凉住冷气打,咁又真系无乜所谓嘅。
如果郊外BBQ就真系咪搞我啦。

一班人最好就系叫套餐,唔驶慢慢谂。

汤底我地拣左香茜皮蛋,原因好简单,就系贪佢有莞茜够下火嘛。
人就系咁矛盾,又要打边炉又要怕热气㖞。哈哈

海鲜刺身拼盘
先黎海鲜刺身拼盘,有象拔蚌、带子、𫠒红鱼等等,
其中象拔蚌当刺身食又得、放入火锅渌一渌又得,
味道都相当鲜甜。

美国PRIME GRADE安格斯肥牛(大)

大边炉四色饺
4款都各有特式,馅料又够新鲜。

自制墨鱼滑、自制虾滑

炸鱼皮
简单嘅炸鱼皮,炸得非常松脆,好似食紧薯片咁。

3秒腐皮
3秒腐皮即系平时食嘅响铃。店家改呢个名就系提醒我地渌佢嘅时候要特别注意时间,唔好渌过龙呀。

骨胶鱼唇
骨胶鱼唇好受女仕欢迎,个个食完都话够晒嫩滑,好似食左花胶咁。而且又可以补充骨胶源,
搞到我都唔敢食咁多,留返晒比贪靓嘅女士们。

稻庭乌冬
稻庭乌冬够晒烟刃弹牙 ,质感幼滑。

其实一路食下,倾下计,咁就过左一个愉快嘅夜晚,大边炉呢度真系啱晒一班朋友吹水聚脚嘅好地方。
海鲜刺身拼盘
美国PRIME GRADE安格斯肥牛(大)
大边炉四色饺
自制墨鱼滑、自制虾滑