2024-01-24 88 浏览
今日我去咗一间餐厅,呢度嘅菜式真系令我惊喜🤭首先,我试咗佢哋嘅招牌避风塘炒辣蟹。🦀蟹肉鲜甜,蟹膏浓郁,每一口都带嚟浓浓嘅蟹味。炒蟹嘅酱汁好香辣,🌶️辣味刺激但唔会过份,令人食得好开心。蟹壳炒得金黄酥脆,真系一道令人欲罢不能嘅招牌菜。之后我就食咗潮州蚝仔肉碎粥🍲。粥底浓稠滑溜,每一口都有蚝嘅鲜味,肉碎更加增添咗丰富嘅口感。粥里面仲有啲蔬菜同埋葱花,🤩令味道更加鲜美。呢碗粥真系好暖心,好适合作为开胃菜或者夜宵。第三道菜系椒盐九肚鱼。九肚鱼肉质鲜嫩,煮得刚刚好,🐟肚鱼嘅弹牙口感真系令人惊艳。椒盐调味带嚟微微嘅辣味同埋香气,令鱼肉更加鲜美。每一口都带嚟嘅咸香味道,真系难以忘怀。椒盐特大濑尿虾系新鲜嘅大虾🤩,炸得香脆。椒盐调味使得虾肉更加鲜美,椒盐糖呛嘅味道好开胃。虾肉鲜嫩多汁,😋每一口都带嚟满满嘅鲜甜味道,真系让人回味无穷。最后,我仲叫咗一份辣酒煮花螺。花螺肉质鲜美,煮得刚刚好,咬落去有嚼劲。辣酒煮花螺嘅汤汁浓郁而又辣辣地道,令人垂涎欲滴。每一口都带嚟嘅辣味同鲜味,真系一道麻辣又鲜美嘅菜式。总括嚟讲,呢间餐厅嘅菜式真系令我惊艳。招牌避风塘炒辣蟹、潮州蚝仔肉碎粥、椒盐九肚鱼、椒盐特大濑尿虾同辣酒煮

总括嚟讲,呢间餐厅嘅菜式真系令我惊艳。招牌避风塘炒辣蟹、潮州蚝仔肉碎粥、椒盐九肚鱼、椒盐特大濑尿虾同辣酒煮花螺都分别有独特嘅风味同口感,令人难以忘怀。餐厅环境舒适,服务态度亦好,让我有一个愉快嘅用餐体验。如果你喜欢😳麻辣海鲜菜式,呢间餐厅绝对系你嘅首选。
2024-01-16
  • 避风塘炒辣蟹