2018-11-03 8157 浏览
Bakehouse好评如潮,经过虽然见到长龙,但点都要排队潮潮胜既!Takeaway 条队都排得几快,等左唔洗十分钟就入到去。买左croissant🥐egg tart同double chocolate 🍪 Croissant 睇个外皮劲松脆,以为食落都会好似坊间果啲咁跌到成地碎同成日油,点知咬一啖,超惊喜!外皮如预期般松脆,但唔易烂,唔会食到好狼狈;Croissant 入面系一层层既面包,面包质感软熟,睇落好多窿,觉得似空气包咁就错啦!面包软熟得黎有实在既口感,烟韧带少许湿度一脆一软,两种口感出奇地夹,好食!不过整体味觉上觉得欠缺左牛油香味同面包既麦香;酥皮甜度可轻易提升,令味道层次更丰富Double chocolate cookie曲奇系名乎其实既double chocolate!隔住个袋都闻到浓浓既朱古力香气,中意食朱古力既我即刻心心眼左^系软曲奇黎!轻轻分开一半,见到朱古力流心,好正啊!一试朱古力味好出,味道自然唔人工,曲奇质感似薄版browine,浓浓既朱古力味加上绵密带小脆既口感,双重享受,食完超满足!值得一赞既系,曲奇中心保留到流心既朱古力馅,与此同时边边位竟然可以焗到松脆
Takeaway 条队都排得几快,等左唔洗十分钟就入到去。

Croissant

外皮如预期般松脆,但唔易烂,唔会食到好狼狈;

一脆一软,两种口感出奇地夹,好食!

Double  chocolate  cookie

Double chocolate cookie
曲奇系名乎其实既double chocolate

值得一赞既系,曲奇中心保留到流心既朱古力馅,与此同时边边位竟然可以焗到松脆,时间控制得啱啱好!唔同既口感提升左味觉享受
Btw,曲奇份量唔细,一个人食会过甜,最好两个人share,少食多姿味
中意食朱古力既话一定要试!唔会失望

Egg  tart

Egg tart
挞皮
系酥皮,食落冇油溢味,但因为唔系即食,变得冇咁松脆,有啲难咬断。挞皮唔会好厚,减低左油腻感。
蛋挞馅
比平时食开既蛋挞厚身,蛋好滑,唔会因为厚身左要焗耐啲而 overcooked,时间控制得好!质感有啲似焦糖炖蛋~
蛋挞食到蛋香,不过略嫌有少少过甜,甜度略微减弱就更加完美!
如果热辣辣食,一定会好好味🤤

其实原本只系经过想试下,冇抱任何奇望,但意外地样样都咁好食!食完真系好满足、好疗愈~

虽然一件egg tart要$12,性价比唔算高,但食物质素绝对对得住价钱,食完唔会觉得唔抵

连对面包西饼既妈妈都话全部都好食,绝对会再去!
Double chocolate cookie一定要encore,下次会试埋今次想买但最终无买到既blueberry scone同chocolate tart

如果平日去,坐系cafe入面慢慢享用新鲜热辣既西式面包,一定好relax😍
2018-11-03
Double  chocolate  cookie