2023-09-28
📍铜锣湾周年纪念日,男朋友book咗呢间餐厅同我食🥰。位置都好方便,地铁站大概行5分钟左右就到。呢度所有嘅厨师甚至乎系侍应都系四季酒店出身🤗。装修精致,热情嘅服务,优美景色,真系好啱情侣拍拖。师傅会喺你面前烹调,味觉以及视觉嘅双重享受 。泷宴 欧陆美食晚餐 Euro Food Dinner Tasting MenuOriginal Price $1380 (每位),Promotion Price $880(每位),加一按原价计算。🦪 自家制酱汁煮南非鲍鱼鲍鱼都有手掌咁大只,自家制酱汁非常惹味,鲍鱼整得啱啱好,有口感之余又唔会咬唔到。鲍鱼上边嘅系日本辣椒丝,冇辣味,但可以突出鲍鱼嘅味道。另外仲有七味粉,可以比重口味嘅人士食。🫕海鲜茶碗蒸茶碗蒸,非常嫩滑。有蟹肉,鲜味。清清地,感觉耳目一新,但又唔会冇味。🐠 西班牙白松露鲷鱼薄切 Spain Seabream Thinly Slice with White Truffle 呢个系今日印象深刻嘅一道菜。鲷鱼薄切,每一片都好晶莹剔透。有用米粉特别制造嘅盐,师傅话溶咗之后,配埋个鱼食啱啱好啱啱好。另外仲有白松露,松露味非常浓郁,第一次食到呢个菜式
周年纪念日,男朋友book咗呢间餐厅同我食🥰。
🦪 自家制酱汁煮南非鲍鱼
🫕海鲜茶碗蒸
呢个系今日印象深刻嘅一道菜。鲷鱼薄切,每一片都好晶莹剔透。有用米粉特别制造嘅盐,师傅话溶咗之后,配埋个鱼食啱啱好啱啱好。另外仲有白松露,松露味非常浓郁,第一次食到呢个菜式,非常之特别。
🍣 西班牙金鎗鱼腩手卷
已经调教好咗味,唔需要额外落豉油同埋Wasabi,卖相精致。鱼味浓,底下仲有烤好咗脆卜卜嘅鳕鱼片。上软下脆嘅口感。
🐚 法国诺曼第带子
带子鲜甜,仲会切好分开两件,入边仲好嫩。另外个酱汁配埋鱼子,每一啖入口都好fresh。
🦞 澳洲龙虾
龙虾身形都几大只,龙虾膏用嚟炒龙虾肉,非常之鲜甜,龙虾肉好嫩。店员仲会好贴心提供叉,因为龙虾壳入边都仲有膏同肉。
🐮 美国顶级牛柳 (厚烧 或薄烧)
好贴心咁建议我哋可以一个厚烧,一个薄烧,试晒两种。薄烧都烧到岩岩好,唔会OverCooked,包住葱丝,多汁惹味。师傅会问想要几多成熟,我地拣味medium rare。师傅会切好四件,仲见到入边有少少粉红色嘅,外面剪得有小小焦香,入口好香,啱啱好系rare,juicy。配有海盐以及蒜片,根据个人口味加配。
🐟 鲜淮山浓鱼汤 Fish Soup
每个季节嘅汤都唔同,今日系鲜淮山鱼汤。好香嘅鱼汤,但唔会有腥味,白雪雪。连男朋友系一个唔饮鱼汤嘅人都饮晒成碗。
🍚 丹麦烟肉香蒜炒饭 Denmark Bacon With Garlic Fried Ric
睇住师傅喺我面前炒饭,好香嘅蛋味,每粒饭都炒到好分明,又唔会太干。
炒杂菜 Fried Assorted Vegetabies
炒杂菜有我最钟意嘅芽菜,菇类,非常爽甜。
🍦黑芝麻雪糕
芝麻味非常之重,唔会冇味。
🍧抹茶雪糕
抹茶味道香浓,小小回甘。
呢个价钱,食到呢个质素,有气氛之余又好食。大推!