2024-01-10
我地一家最中意就系中菜 所以返英国过圣诞前 当然要去间premium既餐厅 满足视觉同味蕾💕 Cview “华” 一定系我哋首选 餐厅装修设计别具风格 除咗可以饱览西九维港美景 菜式仲要由星级行政总厨严选优质食材 精心烹调而成😍 我地拣左星期日去食 所以就试左个seasonal Sunday Lobster Brunch🥰 Cview假日更有邀请筷子雕刻同面粉公仔既工作坊🎈 在筷子雕上自己名字 同埋拣自己喜欢既动物做成面粉公仔 可以认识更多中国文化 Noah劲中意💕🫧冷菜精选四小碟: 凉拌青瓜、醉鸡、酸辣木耳、水晶肴肉 四款份量刚好 味道非常开胃🫧海参酸辣汤海参酸辣汤微辣 味道好惹味好开胃 海参好足料好有咬口🥰 连Noah都饮唔停口 🫧黄鱼羹黄鱼羹系经典嘅江浙菜 汤鲜口感丰富 好暖胃 冬天饮真系岩哂☺️ 鱼羹好足料 而且调味一流😋 🫧波士顿龙虾呢道菜式有两种煮法:蒜蓉蒸/茄汁煮 两款煮法各有特式😋 波士顿龙虾肉质绵密细腻 质感爽口 加蒜蓉去蒸更惹味 更突显龙虾既鲜美😎 而茄汁煮法既汤汁入口醇厚 微微酸甜味 好令人回味 而龙虾肉嫩多汁 同浓郁嘅上汤完美结合 更令菜式更能散发出鲜美嘅海鲜香气
🫧冷菜
🫧海参酸辣汤
🫧黄鱼羹
🫧波士顿龙虾
呢道菜式有两种煮法:蒜蓉蒸/茄汁煮 两款煮法各有特式😋 波士顿龙虾肉质绵密细腻 质感爽口 加蒜蓉去蒸更惹味 更突显龙虾既鲜美😎 而茄汁煮法既汤汁入口醇厚 微微酸甜味 好令人回味 而龙虾肉嫩多汁 同浓郁嘅上汤完美结合 更令菜式更能散发出鲜美嘅海鲜香气😍
🫧红烧肉
红烧肉色泽红亮 肉质软腍 肥瘦均匀分明 入口即化 口感带微辣 沾满甜甜既酱汁 真系令人食唔停口🤤
🫧小笼包
小笼包皮薄馅鲜 厚 外皮皱褶工整 而且肉馅鲜甜多汁 咬一啖就爆汁 呢个汤汁就系小笼包既精髓
🫧 萝卜丝酥
一层层萝卜丝酥 外脆内软 萝卜蓉口感清甜多汁 层层酥脆而不油腻既酥皮 食落热辣辣 非常可口😋
🫧豌豆黄和枣泥锅饼
豌豆黄口感凉爽 浓郁既豆香 入口即化 味道香甜🥰 枣泥锅饼表皮金黄 口感香酥甜美 咬落枣泥细腻滑口😚