餐厅: 海王漁港
资讯:

今时今日嘅香港,又话经济衰退,股市大跌,疫症横行,中美贸易大战……但系星期日晏昼去茶楼食餐饭,都真系估唔到要等成个钟头飞,痴线。其实咁多人排队等飞,得两个原因:一系间餐厅好好食,一系间餐厅卖啲嘢好鬼平。而今次海王渔港又真系好食得黎又几平。我哋一行四人,被安排入咗一间类似杂物房嘅厅,依个间出嚟嘅「厅」放咗两张枱,同埋一大堆一大堆唔用又叠左高嘅枱櫈,真系顶佢唔顺,等咗成个钟头飞坐杂物房。终于换咗另一个位,个支客面口西下西下,好似觉得我哋嫌三嫌四咁,但将心比己,坐杂物房依样野真系痴线。我哋叫咗个超值龙虾鲍鱼四人餐$880,连埋+1同埋茶钱$1012,平均~$250一个人。青瓜海蜇拼沙姜猪蹄粒 🤤啲黑醋酸酸尾尾几开胃,海蜇正常味,猪蹄粒好食,连埋佢𠮶粒生嘅红洋葱🧅一齐食,辣辣地又酸酸地又爽爽地,哗,谂起都好肚饿。红烧脆皮乳鸽(每位半只)由于乳鸽卖晒,转左烧腩仔例牌😐个皮都系脆嘅,啲肉都唔算咸,但稍嫌肥咗啲,酒楼黎讲算系正常水准。上汤焗开边龙虾伊面(每位半只)🤤每人有半只,其实都唔系话特别多肉,但啲肉食起上嚟系爽甜,feel到系新鲜嘅,酒楼黎讲,难得!伊面都煮得唔太淋,味道唔咸,但稍嫌油咗啲,食

青瓜海蜇拼沙姜猪蹄粒 🤤

红烧脆皮乳鸽(每位半只)由于乳鸽卖晒,转左烧腩仔例牌😐

上汤焗开边龙虾伊面(每位半只)🤤
每人有半只,其实都唔系话特别多肉,但啲肉食起上嚟系爽甜,feel到系新鲜嘅,酒楼黎讲,难得!伊面都煮得唔太淋,味道唔咸,但稍嫌油咗啲,食多几啖都会觉得几腻,怕腻嘅可以用啲水浸下啲伊面,咁就好好多。

西兰花炒带子珊瑚蚌 🙂
有镬气,西兰花炒到爽脆,带子珊瑚蚌都入味,但都唔咸,唔错!

私房榄豉酱蒸龙趸斑(约两斤重)🤤
新鲜!蒸鱼嘅时间啱啱好,啲肉滑得黎有鱼味,配埋甜甜地嘅榄豉酱一齐食,成个配搭都好唔错。

盐烧六头鲍鱼🤤
本身麻麻哋食鲍鱼,但依碟系我食过最好食嘅鲍鱼,佢盐烧得黎唔会整到好似擦子胶咁难咬,啲肉爽口,个裙边就有少少嘅脆,味道就有啲似椒盐+避风塘嘅整法,少少辣,好食,改变左我一直对新鲜鲍鱼嘅睇法。

燕窝炖奶 😐
本身唔钟意口水,炖奶都算OK又唔太甜,酒楼黎讲冇得要求太多,算正常水平。

Mcmug综合评分:7.5/10🤤,支客西口西面,传菜嘅寸寸咀咀,好彩我生得靓仔冧得掂个侍应,冧到佢俾左几张湿纸巾我同埋帮我换两次碟✌️。Your face Your fate,如果你自信可以冧得掂啲呀姐或者唔介意啲服务态度,而又著重食物质素,依度真系值得一试!
Mcmug综合评分:8/10 好味

「好食7级🐽」:
☹️👹极度难食,中伏 very very bad bad
☹️难食 very bad
🙁几难食 bad
😐普通no good no bad
🙂几好食good
🤤好食 very good
🤤😇好鬼好食,必试 very very good good