住系屯门码头的人一定会知道兆禧有间茶餐厅已经开左十几廿年(我细细个亚妈都带黎食)之前装修当然比较简单,系前几年翻新左之后都系只食过早餐几次,味道你吾可以讲好好味(十几年都系大约味道),但而家坐得舒服同干净,待应见果D人同细个一样,有一点亲切感。今日家庭聚会食饭,爸爸突然话想去(好过去海翠食连锁餐厅酒家),所以一行4人8点去吃晚餐。但因为差不多满座,只可以坐门口四人桌。𩠌都未叫已经有例汤送到,味精不叫很多,材料都有吾少(猪骨白菜汤),大约有6碗左右。之后我地4个人叫了3个𩠌,2杯冻饮(叫了小菜半价)加1个白饭。大约15分钟已经上桌!西柠鸡半只$78:半只西柠鸡?咁怪吾系件上咩?待应话半只鸡㖞...点知上桌都系同出外一样件上。粉多,鸡肉少同少少硬,汁吾够酸。芙蓉旦$53:旦偏老,但材料菜类都多(唯一少左一点肉同得一只虾),味道够吾咸。西兰花班球$66:3个𩠌最好味,材料多,西兰花炒得吾错,班球淋左少少。成餐饭都系大约$215,吾好太高要求又有冷气同坐得舒服,其实都抵。所以也是这餐厅十多年都系码头仲系度的原因。
猪骨白菜汤
西柠鸡半只