2024-03-26
今日要同大家分享一间位于长沙湾嘅餐厅——Contrast。呢间餐厅提供各款精致嘅意粉同甜品,听朋友推介话好食,经过附近就试下。首先,我要讲下佢哋嘅「墨鱼汁意粉」。呢个菜式以墨鱼汁为底,意粉煮得弹牙,配上鲜嫩嘅墨鱼,味道鲜美。墨鱼汁带有淡淡嘅海鲜味道同独特嘅颜色,令呢碟意粉更加特别。另外一款菜式系「卡邦尼意粉」。卡邦尼意粉系一道经典嘅义大利菜式,呢间餐厅嘅版本偏向咸香味,冇乜cream味奶味。意粉煮得弹牙,配上浓郁嘅卡邦尼酱同香脆嘅培根,味道饱满。另外试咗「牛肋肉番茄意粉」。意粉配上软嫩嘅牛肋肉同酸甜嘅番茄酱,味道鲜美而平衡。牛肋肉切成细粒,易于入口。最后,当然要试下招牌「黑糯米waffle」。呢款甜品以黑糯米制成嘅waffle,外脆内软,带有独特嘅香甜味道,配上雪条&yogurt,好 夹几特别。