2011-01-09
jan 07, 11,2人来lunch,叫咗2个set lunch : 1) 够姜南瓜浓汤 x 2-真的几"杰"身,食到好多幼粒嘅材料,有姜,有南瓜,有香草等-但姜味唔喺想像中咁辣-有南瓜味,但唔多甜-调味真的微手得很,似食紧所有食材嘅原味-咸味点到即止,糖估计应该落咗好少-因不算大碗,清淡的调味还可以,而且有好几款食材嘅原味顶住2) 主菜i) 日式咖喱吉列素猪扒配有机意粉 (hk$63)-没有试到友人的-不过友人话个素猪扒都几好味ii) 杂香草鲜菌炒有机意粉 (hk$52)-摒承清淡嘅调味之手,呢碟真的有点淡出鸟来-有本菇,鲜冬菇等之外,仲有青豆,荷兰豆,西兰花同玉米仔-意粉除咗落橄榄油炒之外,仲+咗香草,幸好意粉不腍3) 饮品i) immune system有机花茶-个list上有好多款有机花茶,友人最后拣咗呢个-材料大致有peppermint, spearmint, cinnamon bark, lemongrass等-只杯不大,所以1个茶包浸出嚟,味道都应该好出吓ii) 热特浓朱古力 (+hk$6)-我就钟情朱古力-黑朱古力味好浓好浓,+咗店员另外端来的蔗糖,先有点甜味-不过质
1) 够姜南瓜浓汤 x 2
-但姜味唔喺想像中咁辣
-有南瓜味,但唔多甜
-调味真的微手得很,似食紧所有食材嘅原味
-咸味点到即止,糖估计应该落咗好少
-因不算大碗,清淡的调味还可以,而且有好几款食材嘅原味顶住 2) 主菜
i) 日式咖喱吉列素猪扒配有机意粉 (hk$63)
-没有试到友人的
-不过友人话个素猪扒都几好味 ii) 杂香草鲜菌炒有机意粉 (hk$52)
-摒承清淡嘅调味之手,呢碟真的有点淡出鸟来
-有本菇,鲜冬菇等之外,仲有青豆,荷兰豆,西兰花同玉米仔
-意粉除咗落橄榄油炒之外,仲+咗香草,幸好意粉不腍 3) 饮品
i) immune system有机花茶
-个list上有好多款有机花茶,友人最后拣咗呢个
-只杯不大,所以1个茶包浸出嚟,味道都应该好出吓 ii) 热特浓朱古力 (+hk$6)
-我就钟情朱古力
-黑朱古力味好浓好浓,+咗店员另外端来的蔗糖,先有点甜味
-不过质感上,如果可以"杰"番些少就会更实在 * 这里的set lunch选择得3个,而且无晚巿........𠮶日都喺咁啱去开呢头,先有机会试到
* 这里真的煮得好健康,又选择有机产品...........重要喺调味真喺好轻手..........啱d注重健康或者食得好清淡嘅人嚟.........味道really light,可惜not my type