2024-05-09 1476 浏览
北上揾食成为大趋势, 真系影响到香港好多食肆!平时要喺大公馆假期前book到位食饭都几难, 但今晚去到大公馆见到只有四五枱客, 个心有啲酸!我哋真系自己book枱, 自费食评!今晚叫咗尊贵套餐, 其实每位都只系788蚊, 唔算好贵!头盘有黑毛猪叉烧、黑鱼子花雕醉南非鲍鱼加麻香凉拌莴笋。叉烧好冧好好食; 个鲍鱼真系不得了, 弹牙得嚟又好冧, 花雕味刚刚好😋;莴笋有淡淡嘅嘅麻辣味, 醒胃!鱼汁白玉金勾花胶汤汤底好甜, 花胶真材实料!法国蓝脚菇炒苏格兰蛏子皇啲菇炒得好香, 豉汁味亦都调教得啱啱好, 可惜只得一条圣子, 有啲意犹未尽!芙蓉豆酥蒸银鳕鱼球旧银鳕鱼好滑, 下面嘅芙蓉蛋白蒸得好Q弹😍凤梨脆皮京都骨造型好可爱, 特制酱汁红色好抢眼, 里面旧猪扒其实系冇骨嘅而且好松化👍🏼, 下面嘅菠萝用火烧过, 甜味大增!豆浆杞子黑腐竹浸时菜同埋金瑶樱花虾蛋白炒饭同样高质素!见隔离𠮶枱个啫啫鸡煲好香, 我哋都忍唔住叫咗个🤪味道正常, 啲鸡系鸡柳, 唔系新鲜鸡, 不过真系好香!甜品有造型可爱嘅南瓜金球, 唔系好甜, 煎堆皮亦都做得好靓!仲有童年回忆「菲林桶」金箔怀旧芝麻卷, 可惜啲芝麻味唔系好重!整体嚟讲

今晚叫咗尊贵套餐, 其实每位都只系788蚊, 唔算好贵!

黑鱼子花雕醉南非鲍鱼

鱼汁白玉金勾花胶汤汤底好甜, 花胶真材实料!

鱼汁白玉金勾花胶汤

法国蓝脚菇炒苏格兰圣子皇

芙蓉豆酥蒸银鳕鱼球

凤梨脆皮京都骨

豆浆杞子黑腐竹浸时菜同埋金瑶樱花虾蛋白炒饭同样高质素!

豆浆杞子黑腐竹浸时菜

金瑶樱花虾蛋白炒饭

啫啫鸡煲

整体嚟讲, 成个套餐质素都好高, 价钱亦都好合理; 服务非常之好(唔知𠮶日系咪太少人);装修亦都好有中国特色而且座位宽阔, 地点亦都喺地铁站隔离, 咁小食客真系有啲可惜!希望大家都一齐支持下有心嘅香港餐厅, 等佢哋可以继续为大家提供美食!💪🏼💪🏼💪🏼
黑毛猪叉烧
2024-04-30