2024-06-21 4822 浏览
🥢潤澤素燒鵝$7️⃣8️⃣腐皮素鵝調味還算不錯,但份量少。🥢椒鹽惹味鴨舌$9️⃣8️⃣椒鹽鴨舌炸得香脆適中,再用椒鹽調味,效果相當出色。🥢薑蔥頭抽煎焗走地雞$2️⃣5️⃣8️⃣用薑蔥頭抽煎雞件,雞件切得比較細件,所以都比較乾身,反而爆香咗嘅薑蔥吸收晒所有精華最好食😋🥢懷舊鍋貼大明蝦$2️⃣5️⃣8️⃣蝦多士炸得外皮酥脆,蝦肉飽滿彈牙,食得出用料很新鮮。👍🏻🥢北菇羊肚耳紅燒豆腐$1️⃣4️⃣8️⃣羊肚耳的口感脆爽,與嫩滑的豆腐相得益彰,不過芡汁過於濃稠。🥢豆漿杞子黑腐竹浸時蔬$1️⃣4️⃣8️⃣這道豆漿時蔬清新不油膩,濃濃豆漿有豆香,杞子和菜心段的清甜,搭配清新。🥢山珍XO醬乾炒牛河$1️⃣6️⃣8️⃣乾炒牛河用上XO醬調味去炒,能夠襯托出牛肉和河粉的變化,稍欠鑊氣。🥢特色脆皮京都骨$1️⃣9️⃣8️⃣(本來點了菠蘿咕嚕肉,但侍應極力推介京都骨)這道特色脆皮京都骨和我預期有所出入。一碟六件放上金箔,看落高貴,但實際上是一片薄薄的豬肉沾粉去炸,炸後確實酥脆,但口感似食炸粉,並不如侍應所說的那麼出色。👎🏻🥢金箔懷舊芝麻卷$4️⃣8️⃣菲林卷係兒時回憶,濃濃的黑芝麻味道,不太甜很讚👍🏻🥢蛋白杏仁茶$4️⃣5️⃣x4️⃣杏仁茶相當稀,蛋白份量非常之少而且不夠凝結,味道相當甜,失望👎🏻🥢鮮果楊枝甘露$4️⃣
🥢潤澤素燒鵝$7️⃣8️⃣
腐皮素鵝調味還算不錯,但份量少。
🥢椒鹽惹味鴨舌$9️⃣8️⃣
椒鹽鴨舌炸得香脆適中,再用椒鹽調味,效果相當出色。
🥢薑蔥頭抽煎焗走地雞$2️⃣5️⃣8️⃣
🥢懷舊鍋貼大明蝦$2️⃣5️⃣8️⃣
蝦多士炸得外皮酥脆,蝦肉飽滿彈牙,食得出用料很新鮮。👍🏻
🥢北菇羊肚耳紅燒豆腐$1️⃣4️⃣8️⃣
羊肚耳的口感脆爽,與嫩滑的豆腐相得益彰,不過芡汁過於濃稠。
🥢豆漿杞子黑腐竹浸時蔬$1️⃣4️⃣8️⃣
🥢山珍XO醬乾炒牛河$1️⃣6️⃣8️⃣
🥢特色脆皮京都骨$1️⃣9️⃣8️⃣
(本來點了菠蘿咕嚕肉,但侍應極力推介京都骨)
👎🏻
🥢金箔懷舊芝麻卷$4️⃣8️⃣
菲林卷係兒時回憶,濃濃的黑芝麻味道,不太甜很讚👍🏻
🥢蛋白杏仁茶$4️⃣5️⃣x4️⃣
🥢鮮果楊枝甘露$4️⃣5️⃣x2️⃣
楊枝甘露都係稀,另有哈密瓜同蜜瓜粒,味道一般
🫖茶位$2️⃣3️⃣x6️⃣
豆漿杞子黑枝竹浸時蔬
懷舊芝麻卷
1K
2024-11-06 0 浏览
讚-羊腩真係好味 皮肉腍滑 醬汁勁香 連個腐乳都2調左味 夠香少辣 糯米雞係非常出色 皮脆多汁 甜品既薑汁布甸都好味道 夠勁度-服務都唔錯 上菜節奏好好彈-蛇躉似湯多啲 雖然切得夠幼 但味淡

-服務都唔錯 上菜節奏好好

-蛇躉似湯多啲 雖然切得夠幼 但味淡
用餐优惠
試食活動
2024-11-04 564 浏览
800蚊一位套餐加一落樓,7個course左右連甜品,期望甚高。未食之前,枱高低不平搖搖下,叫部長來整,他立即黑面,印象分減1000。中菜扮法國菜,碟很大份量極少,上菜時間超長,已經凍哂。外表很精緻,味道卻十分普通,是典型中菜鼓椒酸甜等組合,其中一道卻是西式奶油菜,全部最特別是前菜中的花椒醃菜,前菜麻痹舌頭,用意先聲奪人卻後勁不繼。醃鮑魚加少量魚子醬,根本吃不到魚子醬味道,加來是多餘,表面貴的掩眼法。味道是有討好米芝蓮的層次,但缺乏鑊氣與衝擊,失去中菜之靈魂,純屬呃鬼佬之作,食中價大排檔更理想。

2024-08-27 2417 浏览
已經是第3次去大公館食晚飯,真心講食物水準唔錯,更好的是服務水準,個個服務員笑住咁幫你,雖然價格就少少貴。今晚訂左乳豬釀飯,乳豬皮脆飯香,唔似得屯門間食店乳豬皮韌。香酥雪花牛3次都有叫,未試過嘅朋友一定要試。炸子雞香滑,鹽酥鮮鮑魚野味。焗班球同龍蝦都唔錯。 帶左枝硬野開瓶費要$300,決定唔飲,但知客見我地慶祝生日,主動幫我地問折扣,$150開瓶費,仲幫我地處理枝酒,非常好服務。 上兩次嚟都見到班服務員非常欣勤,食物又好,值得推介。

上兩次嚟都見到班服務員非常欣勤,食物又好,值得推介。
2024-08-24
庆祝纪念
生日
2024-08-26 2847 浏览
與一班朋友定期聚餐,其中一個食神朋友,大力推介呢間飯店,我哋都無所謂,決定去試一試。我哋4個人食咗以下嘅食物,包括:五香滷鴨舌呢款開胃小食,唔錯冰燒三層肉估唔到三層肉可以做到皮脆肉嫩又鬆化,1啖1舊三層肉,滋味無窮🤤家鄉生拆魚茸羮呢個羹真係手工菜,有足料嘅魚茸同其他配料,一試難忘🤩豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬第一次見到黑色腐竹,用香濃嘅豆漿做湯底,浸住菜芯,估唔到可以咁夾🥰燒汁慢煮原條牛肋骨呢道菜一上枱就好吸晴,濃郁嘅燒汁,加上鬆軟嘅牛肋肉,令人忍唔住食完又食😋三色藜麥金莎蝦球我鍾意呢個用鹹蛋黃包住蝦球嘅做法,蝦球鮮嫩爽口,配上鹹蛋黃,味道豐富😍黑松露和牛砂窩飯呢個砂窩飯好惹味,朋友食完一碗又一碗,證明黑松露和牛砂窩飯真係值得推介🤗因為食得太飽,我哋無食甜品。下次可以試下呢度嘅點心😬

我哋4個人食咗以下嘅食物,包括:

五香滷鴨舌
呢款開胃小食,唔錯

冰燒三層肉

家鄉生拆魚茸羮
呢個羹真係手工菜,有足料嘅魚茸同其他配料,一試難忘🤩

豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬

燒汁慢煮原條牛肋骨

三色藜麥金莎蝦球

黑松露和牛砂窩飯

因為食得太飽,我哋無食甜品。下次可以試下呢度嘅點心😬

2024-08-22
  • 三色藜麥金沙蝦球
  • 豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬
之前到過【大公館】享受了陳偉庭師傅的手藝,這次聯乘【古越龍山】國釀黃酒品牌推出期間限定菜單,一樣高質素!菜式以黃酒入饌/與黃酒搭配,味道豐富多層次!首先喝了一杯【雕王】入口微甜,配上醉三鮮、【藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚】令人驚喜!口感非常婉玲,很喜歡藤椒和黃酒的搭配;【天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯】入口鹹鮮,單飲已經非常好喝,加進了適量的陳年紹興花雕酒五年後,味道更加甘香!【鳳脂芙蓉龍蝦球 】在噴灑上適量的陳年20年的【國釀1959】後,龍蝦球的鮮味額外多了酒香;軟嫩的走地雞卷,配合黃酒濃湯,所有味道都滲進了菇菌之中,非常好吃;最後以清爽的【桂花蜜餞貢梨】和【雪燕薑汁奶凍】配合帶甜香微辛的【善釀】,沒有想到原來也有黃酒適合搭配甜品,令人非常驚喜!【古越龍山黃酒饗宴】$988pp (2pax up)

【古越龍山黃酒饗宴】$988pp (2pax up)

2024-08-26 1312 浏览
公務午餐,餐廳佈置有點陳舊,特別是地毯,充滿了日子的痕跡幸好侍應的熱情服務可以彌補這點食物都是一般般,沒有驚喜。唯一令人回味的蝦餃,蝦肉新鮮爽脆,帶有一點點花的香味因是商務午飯,沒有拍照
公務午餐,餐廳佈置有點陳舊,特別是地毯,充滿了日子的痕跡
幸好侍應的熱情服務可以彌補這點

因是商務午飯,沒有拍照
2024-08-22
2024-08-23 1252 浏览
💖 大公館 (荔枝角)✨荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️我老公其實都幾鍾意食點心,佢話覺得同屋企人一齊食點心就好幸福☺️唔知大家同唔同意呢?我記得細個嘅時候我都成日同媽咪婆婆舅父一齊去茶樓飲茶㗎🫖-芹香鮮蝦金魚餃🐠好可愛嘅金魚造型餃😋,餡料夾雜着清新嘅芹菜香氣,鮮蝦肉質彈牙多汁🦐,包着薄透嘅餃皮,入口即化,味道清新爽口😏-刺蝟脆香叉燒包🦔我終於食叉燒包嘅我其實都極為期待😚,賣相好可愛,食起上嚟嘅口感好特別,因為咬落去嘅時候會比’刺蝟’嘅外型吉到個咀😆。好有記憶點😝,裡面夾雜着香濃醇厚嘅叉燒肉,肉質肥嫩帶點Q彈,配襯着麵包嘅鬆軟😚口感豐富層次分明!-黑毛豬咸水角🐖鹹水角係豬豬造型🤩好可愛。食落口唔會黐牙,餡料充滿鹹香😳-黃皮醬豉汁蒸排骨🦴勁快就清晒嘅豉汁蒸排骨🤫,我哋幾個人連芋頭都唔放過🙌🏻-XO醬煎糯米雞🫔有咗BB咁耐我都冇乜點樣食過飯,倪丨丨雖然食唔到飯但係佢係可以食糯米嘅🤣,可以俾我呢個阿媽話懷念一下食米飯嘅感覺😭。所以呢一個糯米雞帶俾我好幸福嘅感覺🥳,外皮煎到有少少似飯焦,入邊就好煙靭🤫雞肉又好滑身😽估唔到糯米雞拎嚟煎都幾唔錯

💖 大公館 (荔枝角)
✨荔枝角長義街9號D2 Place ONE 10樓A號舖

-芹香鮮蝦金魚餃🐠

-刺蝟脆香叉燒包🦔

-黑毛豬咸水角🐖
鹹水角係豬豬造型🤩好可愛。食落口唔會黐牙,餡料充滿鹹香😳

-黃皮醬豉汁蒸排骨🦴
勁快就清晒嘅豉汁蒸排骨🤫,我哋幾個人連芋頭都唔放過🙌🏻

-XO醬煎糯米雞🫔
有咗BB咁耐我都冇乜點樣食過飯,倪丨丨雖然食唔到飯但係佢係可以食糯米嘅🤣,可以俾我呢個阿媽話懷念一下食米飯嘅感覺😭。所以呢一個糯米雞帶俾我好幸福嘅感覺🥳,外皮煎到有少少似飯焦,入邊就好煙靭🤫雞肉又好滑身😽估唔到糯米雞拎嚟煎都幾唔錯。

-龍皇脆米腸粉🌮
薄薄嘅腸粉包裹住鮮脆可口嘅脆春卷😍食起上嚟口感好豐富😚

-豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬🥬
平時我都好鍾意用牛奶煮娃娃菜,今日竟然比我發現Menu上面呢一個暫時梳係用豆漿去整製而成,我梗係試吓到底好唔好食啦😻。點知都幾唔錯喎!豆香味好濃郁,而且佢係好似奶油津白咁嘅質地,拎嚟撈飯就啱晒👀

-金沙冬蓉手袋酥👜
好岩女士打卡嘅手袋酥🤩,呢一個手袋就好抵啦!睇得影得又食得😌,入邊嘅豆沙蓉唔會話好甜。

-椰汁斑斕千層糕💚
呢個千層糕好香斑斕同埋椰汁味,頰齒留香🥳

想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysmamalife
如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2024-08-16
  • 刺蝟脆香叉燒包
大公館與享有深厚文化底蘊和釀酒傳統的著名紹興酒品牌古越龍山攜手合作,為你呈獻一場中國國宴級的黃酒饗宴,將中菜與美酒的搭配提升至國宴水準。精選配搭與招牌菜:黑魚子馬友魚飯 x 醬油熟醉蝦 x 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 配 古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配 陳年紹興花雕酒五年,提升湯品的濃郁層次鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年•國釀1959,酒香帶出的複雜性完美襯托龍蝦的甜美。黃酒濃湯慢煮走地雞:這道精緻菜餚將陳年花雕酒與雞湯、野生菇類、木耳融合,香氣四溢,滋味濃厚。山瑞裙燒豆麵 配 董事長推介花雕酒二十年,豐富的味道相得益彰。桂花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍 配 古越龍山善釀半甜型紹興黃酒,酒的微甜完美呼應甜品的細膩風味。這份獨家菜單,每位HK$988,將於8月1日至9月中旬在大公館供應。

精選配搭與招牌菜:
黑魚子馬友魚飯 x 醬油熟醉蝦 x 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒

2024-08-07
  • 鳳脂芙蓉龍蝦球
  • 黃酒濃湯慢煮走地雞
2024-08-21 1080 浏览
上星期我同屋企人去咗位於荔枝角嘅大公館飲茶🫖 大公館主打精緻粵菜❤ 以中式古典裝修,地方好寬闊,坐得好舒服,中午供應多款精緻點心😍賣相靚靚之餘又好味😋🔹芹香鮮蝦金魚餃 🔹金魚造型好可愛😍蝦餃皮薄 鮮蝦香甜彈牙🦐🔸刺蝟脆香叉燒包🔸刺蝟🦔造型精緻又可愛😍叉燒包咬落鬆軟 底部微微煎過帶少少香脆叉燒內餡唔會太鹹 大人小朋友一樣咁鍾意❤️🔹黑毛豬咸水角🔹豬仔🐖造型勁得意呀🥰好吸晴外層香脆不油膩 咬落中間口感煙韌 配上黑毛豬內餡 美味🤤🔸黃皮醬豉汁蒸排骨🔸排骨同芋頭都好入味❤️尤其是芋頭吸晒醬汁嘅精華😋🔹XO醬煎糯米雞🔹平時喺酒樓食嘅糯米雞都係蒸今次將糯米雞煎 好香口 味道唔錯👍🏻🔸龍皇脆米腸粉🔸嫩滑嘅腸粉包住脆米紙同蝦肉食落口感好豐富 推介😍🔹豆漿杞子鮮黑腐竹浸時蔬🔹第一次食到黑色腐竹蔬菜同腐竹用咗豆漿去浸煮 有豆香味 清新健康之選🌿🔸金沙冬蓉手袋酥🔸呢款係一款巧手點心手袋酥造型精美外皮酥脆 內餡用咗鹹蛋黃同冬瓜蓉味道香甜 好滋味❤️🔹椰汁斑斕千層糕🔹千層糕好香斑斕同椰汁味 味道唔會太甜🥰

🔹芹香鮮蝦金魚餃 🔹

🔹椰汁斑斕千層糕🔹
千層糕好香斑斕同椰汁味
味道唔會太甜🥰
2024-08-10 1337 浏览
古越龍山 x 大公館 🥃古越龍山源自上古古越文明,承襲江南沿海釀酒傳統。越王勾踐以酒激勵士氣,戰勝吳國,象徵勇氣與堅毅,成為品牌象徵。品牌秉承“守正創新、開放開拓”,工匠精神釀造美酒,更自 1959 年成國宴唯一專用黃酒。作為中國國粹,古越龍山成功背後有著深厚文化底蘊和釀酒傳統傳承,這次與大公館難得的合作,更能讓食客們容易體會到國宴水準的中餐體驗。【古越龍山黃酒饗宴】定價每位$988 (兩位起),需於一天前預約。• 黑魚子馬友魚飯; 醬油熟醉蝦; 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚配 古越龍山 - 庫藏十年陳紹興花雕酒黑魚子馬友魚飯結合了潮州菜的傳統元素。 馬友魚經過蒸熟和調味後搓碎,再以馬友魚皮做成脆片墊底,最後再鋪上馬友魚和黑魚子,精巧地重新塑造成精緻的形狀。醬油熟醉蝦以新鮮的基圍蝦以花雕酒搭配特製豉油為主要調味。蝦肉結實彈牙,更散發著一股淡雅的酒香。藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚採用以五年黃酒慢煮十小時的大連四至六頭鮮鮑魚,味道清新爽口。夏秋季節是藤椒的成熟 期,藤椒呈現青綠色,散發清香,口感香麻。以此將藤椒與鮑魚結合,為菜餚增添了提鮮醒胃的效果。古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒 酒性柔和,酒色橙黃清亮,酒香馥
古越龍山 x 大公館 🥃

• 黑魚子馬友魚飯; 醬油熟醉蝦; 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚
配 古越龍山 - 庫藏十年陳紹興花雕酒

古越龍山庫藏十年陳紹興花雕酒 酒性柔和,酒色橙黃清亮,酒香馥鬱芬芳,酒味甘香醇厚,具有傳統紹興酒的醇香,容易入口,配上海鮮更是一絕。

• 天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯
配 陳年紹興花雕酒五年

湯底以豬𦟌,鮮雞響螺頭搭配天籽金蘭燉煮,形成了一道醇厚鮮美的湯品。建議先品嚐湯品本身的原汁原味,再適量將陳年紹興花雕酒五年倒入湯中,讓酒香瀰漫在濃郁滋潤的湯汁中。

陳年紹興花雕酒五年 酒香馥郁芬芳,酒色呈琥珀色,酒味甘香醇厚。傳統古法手工冬釀以及採用紹興鑒湖水釀造,與豬𦟌湯搭配享用,味道具有微妙的層次感,味道更加突出。

• 鳳脂芙蓉龍蝦球
配 二十年•國釀 1959(只此青玉)

以龍蝦熬製出濃郁醇厚的湯頭,再配以蛋白蒸熟。龍蝦肉入口時質地軟潤嫩滑。上桌時,侍應會在客人面前噴灑三下二十年• 國釀 1959(只此青玉),增添了儀式感和視覺驚喜,宛如欣賞一件藝術品。

自古三大古酒之一的黃酒,是唯有中國才能釀製,所以是中國國粹之一。當國釀搭配龍蝦,不但彼此不會搶味,反而唯有黃酒的清純,才能盛載龍蝦的鮮明,為這道菜式添上神來之筆。

• 黃酒濃湯慢煮走地雞

以慢煮方式烹調並融合了五年醇厚的花雕酒、濃雞湯、野菌和木耳,呈現了濃郁的酒香和獨特的口味。而且黃酒本身帶有甜味,非常適合用來烹調菜品。

• 山瑞裙燒豆麵
配 陳年紹興花雕酒二十年

山瑞裙本身的口味較為清淡,大廚採用「家燒」的烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬一同慢火炆煮。並搭配質地爽滑的綠豆粉,形成了層次豐富的整體口感。

二十年花雕酒為古越龍山董事長特別推薦酒。 以傳統棕色玻璃瓶為容器,商標以古典優雅的中國書法為特色,每張商標都是手寫而成,具有極高的鑒賞及收藏價值。酒色為淡琥珀色,具甜美、馥郁的果脯類香味,入口酸度輕,酒 體輕盈。

• 桂花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍
配 善釀半甜型紹興黃酒

貢梨經桂花蜜糖的糖漬處理後,保留了原有的營養價值,入口香甜可口。另一款甜品則以雪燕的矜貴和滑溜作為賣點,搭配香濃的薑汁和奶凍,口感香滑濃稠。

善釀半甜型紹興黃酒 以飽滿,濃厚,高級的甜味為特點的紹興酒,從古越龍山約 1000 萬個陶壇中嚴選稀有品種原酒,替代傳統水釀工藝,隨著特定糯米的不斷糖化,產生出豐富的香氣,自此誕生古越黑龍。由於半甜型紹興黃酒,帶有輕微甜味,配搭兩款甜品,放大了貢梨的鮮甜和奶凍的香滑,效果相得益彰。
2024-08-07 1162 浏览
第一次去呢間食肆,嗌咗個lunch set-尊貴套餐。食物質素、調味配搭及煮法質素一般!比其他差不多價格的食肆,佢哋嘅唔值這個收費!餐廳賣點就是地方闊落,坐得舒服。
第一次去呢間食肆,嗌咗個lunch set-尊貴套餐。
食物質素、調味配搭及煮法質素一般!
比其他差不多價格的食肆,佢哋嘅唔值這個收費!
餐廳賣點就是地方闊落,坐得舒服。

2024-08-06 1157 浏览
「大公館」新推出嘅【古越龍山黃酒饗宴】將花雕入饌,更同時配搭黃酒做Wine Pairing,非常有創意!【古越龍山黃酒饗宴】每位$988 (兩位起)套餐包括前菜、湯品、主菜及甜品,同時配搭6款花雕做Wine Pairing。一開始會有冰鎮「雕王」做開胃酒,味道甜甜好易入口。🥢前菜 - 醉三鮮黑魚子黃酒馬友魚飯 | 醬油熟醉蝦 | 藤椒黃酒慢煮鮮鮑魚 配搭埋庫藏十年陳紹興花雕酒前菜3小碟入面最喜歡鮮鮑魚,鮑魚好彈牙,酒香幾濃烈同時帶麻椒感覺。湯品🥢天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配陳年紹興花雕酒五年 湯頭雞湯味濃郁,飲落幾舒服,而呢個湯有趣嘅地方係可以加入花雕酒一齊品嚐,會令湯嘅味道多份酒香,添加層次。主菜🥢鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年・國釀1959 (只此青玉) 賣相精緻,龍蝦肉非常鮮嫰,下面配搭滑溜蒸蛋白,食前更會噴上國釀令酒香更突出。🥢黄酒濃湯慢煮走地雞雞卷嫰滑多汁,雞湯加入黃酒,令味道更鮮甜,飲完成個人暖哂。🥢豬油渣炒菜芯菜芯好嫰好甜,而豬油渣非常脆身。🥢山瑞裙燒豆麵 配陳年紹興花雕酒二十年 (董事長特別推赢酒)用「家燒」烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬慢火炆煮,令山瑞裙更加鮮美滋味,

【古越龍山黃酒饗宴】每位$988 (兩位起)

一開始會有冰鎮「雕王」做開胃酒,味道甜甜好易入口。

🥢前菜 - 醉三鮮

湯品
🥢天籽金蘭螺頭燉豬𦟌湯 配陳年紹興花雕酒五年

主菜
🥢鳳脂芙蓉龍蝦球 配 二十年・國釀1959 (只此青玉)

🥢黄酒濃湯慢煮走地雞
雞卷嫰滑多汁,雞湯加入黃酒,令味道更鮮甜,飲完成個人暖哂。

🥢豬油渣炒菜芯
菜芯好嫰好甜,而豬油渣非常脆身。

用「家燒」烹飪方式,將山瑞裙與豆瓣醬及柱侯醬慢火炆煮,令山瑞裙更加鮮美滋味,而底嘅綠豆粉麵口感好爽滑。

甜品
🥢柱花蜜餞貢梨及雪燕薑汁奶凍 配善釀半甜型紹興黃酒
甜品嘅奶凍牛奶及薑汁味道濃郁,而且好滑溜,好吃。食完再飲杯冰鎮「善釀半甜型紹興黃酒」,帶輕微甜味,同甜品幾夾。😋

套餐期間限定,將推出至9月中,需一日前預約。
2024-07-16 1098 浏览
黃椒醬鱈魚餃$6️⃣8️⃣黃椒醬鱈魚餃,黃色外皮薄晶瑩剔透,色澤誘人,內餡鱈魚🐠肉質滑嫩,搭配微辣的黃椒醬,口感豐富,層次提升。黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣$6️⃣8️⃣🐷豬肉燒賣內藏一顆鵪鶉蛋🥚,雖然不至於流心,但未過熟口感仍滑溜,增添了不少亮點。金瑤菠菜龍蝦餃$6️⃣8️⃣餃子外皮薄而Q彈,掃上金色即時變得名貴。🦞龍蝦餡料鮮味多汁,與菠菜🥬互相融合在一起,給人耳目一新的感覺。蝦子白花釀魚肚$6️⃣2️⃣厚厚的魚肚,釀上鮮味蝦膠與蟹子,淋上蝦子芡汁,清新可口,回味無窮。蜜汁金錢雞$5️⃣8️⃣/1件金錢雞有四個層次,最上層是薄片叉燒,第二層是雞潤,第三層是肥豬肉,底層是中式包皮。四層都薄切,但又未能融為一體,口感不佳,中層肥肉非入口即溶,有點失望。4個點心+ 2件蜜汁金錢雞加埋茶芥,💰埋單$4️⃣7️⃣1️⃣(自費)人均消費$235服務是好的但價錢唔平回頭指數低
黃椒醬鱈魚餃$6️⃣8️⃣

黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣$6️⃣8️⃣

金瑤菠菜龍蝦餃$6️⃣8️⃣

蝦子白花釀魚肚$6️⃣2️⃣

蜜汁金錢雞$5️⃣8️⃣/1件

4個點心+ 2件蜜汁金錢雞加埋茶芥,
💰埋單$4️⃣7️⃣1️⃣(自費)
人均消費$235
黃椒醬鱈魚鮫
黑魚子流心鵪鶉蛋燒賣
蝦子白百花釀魚肚
2024-06-15 1018 浏览
同朋友講起想食精緻點心!佢即訂“大公館”一齊去飲茶食點心😋烤麩👍玫瑰鮮蝦餃黑毛豬咸水角👍好可愛洋肚菌北海道帶子腸粉刺蝟脆香咸水角黃皮酱豉汁蒸排骨失傳雞窩味道一般!生煎蟹粉腐皮卷鬆脆可口👍